Novinky a recepty

Korenie piatich vôní

Korenie piatich vôní

Vznik tradičnej čínskej zmesi Korenie piatich vôní je zahalený tajomstvom av starých čínskych legendách sa o nej hovorí už v 4. storočí pred naším letopočtom, kedy sa učenci čínskej medicíny snažili o nájdenie rovnováhy medzi piatimi základnými chuťami čínskej kuchyne - teda sladká, slaná, kyslá, horká a korenená.Pokračovať
 
Tekvicová polievka s Garam Masálou

Tekvicová polievka s Garam Masálou

Aj keď história využitia tekvíc v kuchyni je stará 7 000 rokov, dnes veľmi populárna tekvicová polievka vznikla až na začiatku 19. storočia. Dátum vzniku tekvicovej polievky je presne 1. januára 1804.Pokračovať
 
Tekvicový sirup

Tekvicový sirup

Ako je výroba domáceho tekvicového sirupu jednoduchá, tak veľmi je tento sirup výborný. Okrem legendárneho tekvicového laté (Pumpkin Spice Latte) si môžete sirup naliať na palacinky, vafle alebo na krupicovú či ovsenú kašu. Skrátka, jeho miesto je všade tam, kde by ste použili javorový sirup.Pokračovať
 
Pravý viedenský guláš

Pravý viedenský guláš

Základom každého pravého guláša je masť, cibuľa, paprika a samozrejme hovädzie mäso. Aj keď návod na guláš nepatrí medzi najzložitejšie recepty, na začiatku 1000 rokov starého gulášového príbehu bolo toto jedlo ešte oveľa jednoduchšie.Pokračovať
 
Šošovka so špenátom a čertovým lajnom

Šošovka so špenátom a čertovým lajnom

Asafoetida je veľmi zvláštne indické korenie s ešte zvláštnejším českým názvom. Pre jeho špecifickú arómu sa mu hovorí čertovo lajno. Tento názov na prvý dojem môže neznalého kuchára odradiť, ale to by bola veľká chyba.Pokračovať
 
Talianska zálievka na zeleninový šalát

Talianska zálievka na zeleninový šalát

Taliansko, zeleninové šaláty a bylinky, to jednoznačne patrí k sebe. Vyskúšajte tento recept na domácu bylinkovú zálievku na zeleninový šalát v talianskom štýle.Pokračovať
 
Kurča po cajunsku

Kurča po cajunsku

Cajunská kuchyňa je známa svojimi jednoduchými receptami s ostrými chuťami. Jej históriu môžeme vystopovať až do Francúzska, odkiaľ sa francúzski osadníci vydali do Nového Škótska v Kanade. Keď v roku 1755 odmietli prisľúbiť vernosť britskej korune, boli deportovaní do močaristých oblastí Louisiany v Spojených štátoch.Pokračovať
 
Rýchla ryba na ajowane

Rýchla ryba na ajowane

Ajowan patrí ku koreniu, ktoré je v našich kuchyniach takmer neznáme, aj keď prvé zmienky o ňom na území Európy nájdeme už v polovici 16. storočia. Domovinou ajowanu je India, Stredný východ a severná Afrika. Jeho chuť je horkastá a štipľavá, pripomínajúca aníz alebo oregano.Pokračovať
 
Korenistý kráľ

Korenistý kráľ

Hovorí sa, že čierne korenie je kráľ korenia. A bude to tak právom, pretože táto drobná pálivá gulička je jedným z najväčších hýbateľov ľudských dejín. Jeho pieporná história začína 4 000 rokov pred naším letopočtom, kedy sa prvýkrát objavil v indickej kuchyni.Pokračovať
 
Domáca vanilková zmrzlina

Domáca vanilková zmrzlina

Vanilkové struky, resp. kapsuly, sú jediným jedlým plodom z tropických orchideí, čo je najväčšia botanická rodina kvitnúcich rastlín na svete. Samotných vanilkovníkov je 150 druhov, ale v kuchyni sa stretneme iba s dvoma – bourbon a tahitensis.Pokračovať
 
Sečuánska kuchyňa

Sečuánska kuchyňa

Výnimočnosť sečuánskej kuchyne je taká výrazná, že UNESCO vyhlásilo hlavné mesto provincie Čcheng-tu za mesto gastronómie a potvrdilo tak unikátnu sofistikovanosť miestnej kuchyne, ktorá nemá inde na svete obdobu.Pokračovať
 
Grécky gyros

Grécky gyros

Možno niekoho prekvapí, že gyros je v gréckej kuchyni pomerne nováčik a aj keď niektoré povesti hovoria, že jeho korene siahajú až do doby Alexandra Veľkého, kedy si jeho vojaci pri slávnostiach opekali tenké kusy mäsa na dlhých mečoch, v novodobej histórii prvej gyrosy v Grécku objavili až v roku 1922 spoločne so stovkami tisíc utečencov z Turecka.Pokračovať
 
Juhočeská Kulajda s hríbovým korením

Juhočeská Kulajda s hríbovým korením

Húbárčenie je pre náš národ vášňou. Nie, že by sa huby inde vo svete nezbierali a nejedli, ale napríklad v Anglicku sa na tanieri objavia maximálne šampiňóny, vo Francúzsku alebo Taliansku dávajú prednosť len líškam, hríbikom či hľuzovkám a Američania si väčšinu húb nechajú doviezť zo zahraničia.Pokračovať
 
Balkánska Pljeskavica s Adžikou

Balkánska Pljeskavica s Adžikou

Pljeskavice sú hamburgery Balkánu. Za svoje národné jedlo ho považujú Srbi, ale bežne sa s nimi stretneme aj v Chorvátsku alebo v Bosne. Ako korenie môžeme do pljeskavice pridať napr. dôvodov.Pokračovať
 
Kurča Tandoori

Kurča Tandoori

Tandoori Masála je indická zmes korenia s typicky jasne červenou farbou. V pôvodnej veľmi štipľavej verzii túto farbu dodávali chilli papričky, zatiaľ čo dnes sa často stretávame s miernejším variantom s farbivom vyrobeným napr. z červenej repy alebo žltou zmesou s kurkumou.Pokračovať
 
Valencijská paella so šafranom

Valencijská paella so šafranom

V španielskej paelle sa počas jej dlhej histórie objavilo mnoho rôznych ingrediencií od kurčaťa cez slimáky a morské plody až po krysy a hlodavce. Možno aj preto často tápeme a nevieme ako má správna paella vyzerať a ako ju pripraviť. Tak poďme nahliadnuť kuchárskym majstrom cez rameno a odhaliť jej tajomstvo.Pokračovať
 
Prečo chilli papričky pália a koho prvého to preboha napadlo jesť?

Prečo chilli papričky pália a koho prvého to preboha napadlo jesť?

Keď budeme pátrať po histórii chilli papričiek, veľmi rýchlo narazíme na rôzne teórie a štúdie vysvetľujúce, že ľudia papriky začali jesť a neskôr pestovať pre ich liečivé účinky a konzervačné schopnosti. Lenže v skutočnosti bol na začiatku príbehu o chilli papričkách možno len taký malý kanadský žartík...Pokračovať
 
Arménska zálievka Chmeli-Suneli

Arménska zálievka Chmeli-Suneli

Drsné kaukazské pláne sú pravý opak tejto jemnej bylinkovej zálievky na zeleninové šaláty, ktorá je pripravená z tradičného arménskeho korenia Chmeli-Suneli.Pokračovať
 
Marocká polievka Harira s Harissou

Marocká polievka Harira s Harissou

Marocká kuchyňa je rovnako pestrá a farebná ako miestne trhovisko, na ktorom nájdeme fascinujúcu zmes berberských, arabských, andalúzskych a stredomorských vplyvov. Ak by sme mali ochutnať len jedného zástupcu z tejto bohatej palety miestnych jedál, jednoznačne to bude polievka Harira z paradajok, šošovky a cícera.Pokračovať
 
Bez rannej kávy sa jednoducho neprebudím

Bez rannej kávy sa jednoducho neprebudím

Bez rannej kávy sa jednoducho neprebudím. Sú to vaše slová? Možno si hovoríte, že vás šálka kávy, či už ráno, keď sa potrebujete „prebudiť“ alebo napríklad v noci, kedy zase potrebujete nezaspať, poriadne nakopne, dodá vám energiu a adrenalín a vy zrazu cítite, ako ste ožili a ako vám krv prúdi žilami. Naozaj nám dodá káva palivo a myseľ nám vystrelí ako raketa? V skutočnosti je to všetko tak trochu inak. Kofeín nám žiadnu energiu nedodá, len si s nami zahrá chemické škrupiny a pekne nás podfúkne. Poďme sa teda spoločne pozrieť, čo sa to vlastne s námi po kofeínovej dávke deje.Pokračovať