Sada loveckého korenia sv. Huberta

Na úsvite ľudského veku bol lov hlavným zdrojom potravy. Udatní lovci patrili k najváženejším členom kmeňa, pretože mu zaisťovali prežitie. A z lovcov sa postupom času stali poľovníci, z nutnosti lovu záľuba a pre niektorých dokonca až nezvládnuteľná vášeň.

Tie úplne prepadol franský vojvoda Hubert žijúci v 8. storočí, dnes vážený patrón poľovníkov. Než sa ale vydal správnou cestou, oddával sa každý deň náruživému lovu, vyhýbal sa plneniu svojich povinností a dokonca zanedbával cirkevné sviatky. To trvalo až do dňa, keď organizoval štvanicu jeleňa. Náhle zbadal v jelenom paroží postavu na kríži, ktorá sa k nemu prihovárala vľúdnym hlasom. Vytýkala mu jeho nezriadený život a bezohľadnú loveckú vášeň.

Toto zjavenie ho priviedlo na cestu pokánia. Vzdal sa vojvodstva i všetkého majetku a vstúpil do rádu sv. Benedikta v Adaine, práve neďaleko lesa, kde zbadal vzácne zjavenie. Neskôr sa stal biskupom v Liege, kde sa tešil veľkej vážnosti a úcte, a po svojej smrti bol svätorečený. Uctievanie sv. Huberta ako patróna lovu zaviedol neskôr pápež Gregor III. Pre všetkých poľovníkov, veriacich aj neveriacich, je sv. Hubert symbolom poľovníckej cti, pokory a poctivosti. Je považovaný za patróna lovu a ochrany zveri, tradícií a poľovníckych obyčajov, ktorí sa odovzdávajú z generácie na generáciu.

Hlavným poslaním poľovníka je príkladne starať sa o zachovanie všetkých druhov zveri pre budúce ľudské pokolenia av prípade potreby znižovať premnožené druhy zveri tak, aby nespôsobovali vyhynutie druhov iných. A najmä tomu vďačíme za to, že sa na našom stole môže z času na čas objaviť vítané spestrenie jedálnička v podobe zveriny. Tá má svoje výsadné postavenie snáď vo všetkých tradičných kuchyniach. Na rozdiel od mäsa domácich zvierat má zverina inú farbu, arómu aj chuť. Zverina je vždy výraznejšia a niekomu môže pripadať neobvyklá. Kto však kúzlu zveriny raz prepadne, nedá na ňu dopustiť. Neobvyklá chuť divokej prírody je výzvou pre každého kuchára. Skutoční majstri vedia pripraviť stovky receptov.

Obsah sady korenia
 

Pečená divočina
Tradičná zmes korenia, ktorá nielen dodá mäsu chuť, ale bylinky pomôžu aj s trávením.
Zloženie: bobkový list, cibuľa, borievka, koriander, kurkuma, nové korenie, čierne korenie, rozmarín, tymián.

Zverina na mede
Neostrá medová koreniaca zmes na pečené mäsa a marinády.
Zloženie: cibuľa, cesnak, kurkuma, med, paprika červená sladká, soľ, trstinový cukor, zázvor.

Kančí guláš
Hrubšia zmes korenia na ľahko pikantný klasický zverinový guláš.
Zloženie: mrkva, paprika, cibuľa, cesnak, pór, zeler, rasca, korenie.

Súprava obsahuje 3 x 50 g zmesi korenia.

Poznámka: Texty na obale produktu sú v českom jazyku.

Krajina pôvodu Česká republika