Vôňa rozpečenej bagety, maslo plné stredomorských byliniek a tá chuť... presne ako v talianskej pizzerii, kde k predjedlu servírujú teplý chlieb s ochuteným maslom, ktorý mizne rýchlejšie, než kuchár roztočí cesto. Ak túžite túto chuť priniesť aj k sebe domov, skúste si pripraviť talianske bylinkové maslo. Je to jednoduché, rýchle a určite vás nadchne.
Čo potrebujete na talianske bylinkové maslo?
Príprava je rovnaká ako pri klasickom bylinkovom masle – kvalitné nesolené maslo, ktoré necháte trochu zmäknúť. Ale čo robí to pravé talianske maslo tak dokonalým? No predsa bylinky. Tie si buď môžete namiešať podľa vlastnej chuti, alebo jednoducho siahnite po našej dokonale vyladenej zmesi korenia Talianske bylinky, ktorá je na bylinkové maslo v talianskom štýle úplne ideálna. Obsahuje rozmarín, bazalku a oregano, takže stačí pridať trochu soli podľa chuti a máte hotovo. Mimochodom, toto korenie funguje nielen do masla, ale aj na zapečené toasty, paradajkové omáčky alebo pizzu. Ale to už trochu odbočujeme...
Ako na to? Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý
Stačí vziať zmäknuté maslo, najlepšie nakrájané na kocky, nasypať doň jednu až dve lyžičky zmesi Talianske bylinky a premiešať. Podľa chuti pridajte štipku soli a pár kvapiek kvalitného olivového oleja. Maslo potom bude krásne vláčne a plné chuti. Ja osobne ešte niekedy pridávam trochu sušeného cesnaku alebo strúhaný parmezán. Vďaka tomu vznikne sýtejšia verzia, ktorá je ideálna na rozpečené bagetky.
Hotové maslo dajte na potravinovú fóliu, vytvarujte do valčeka a šup s ním do chladničky. Ak chystáte pohostenie, nechajte ho chvíľu zmäknúť a podávajte napríklad v poháriku s malým nožíkom – vyzerá to profesionálne a chutí ešte lepšie.
Najlepšie je na bagete, ale skvele funguje aj na pizzi alebo v cestovinách
Zapečená bageta s bylinkovým maslom je stávka na istotu. Stačí rozkrojiť bagetu, do zárezov natrieť bylinkové maslo a dať na pár minút zapiecť do rúry. Výsledok je nadýchaný, chrumkavý a voňavý – ako z talianskej trattorie.
Bylinkové maslo však funguje aj inak: skúste ho pridať do čerstvo scedených cestovín. Tagliatelle alebo penne sa s ním krásne spoja a máte bleskovú večeru. Alebo si pripravte domácu pizzu a pred pečením potrite okraje cesta práve touto zmesou. Vznikne tak výborný „pizza crust“, ktorý určite nenecháte na tanieri.
A čo ak zostane?
Ak vám trochu masla zostane (čo nie je veľmi časté, ale môže sa to stať), dajte ho zamraziť. Nakrájajte ho na kolieska a máte pripravenú pochúťku k ďalšiemu jedlu – stačí len vytiahnuť a pridať na rozpálený steak alebo čerstvo upečené pečivo.