21. júla 2024
Korenie, to sú takí malí kúzelníci v našich kuchyniach, ktorí nám denne pomáhajú. Stačí pridať štipku a mávnutím kúzelného prútika pridajú jedlu farbu, chuť aj vôňu. Ale čo to vlastne korenie je? Jednoducho povedané, jedná sa o rôzne časti rastlín, ktoré sa používajú na ochutenie a dochutenie jedál. Pokračovať
|
3. marca 2024
Dávate korenie po štipkách? Alebo po lyžičkách, lyžiciach či snáď dokonca po lopatkách? Míša z Kráľovstva chuti netroškárila a korenie ládovala rovno Polopatě v programe Českej televízie. Pokračovať
|
5. januára 2024
Zima sa nám opäť prihlásila o slovo a ortuť teplomera so chladom chúli hlboko pod nulou. Ak teda mráz nie je váš najlepší kamarát, vypočujte si inšpiratívne rozprávanie o zahrievacích schopnostiach korenia v programe Káva o štvrtej na Českom rozhlase Dvojka, kde sa moderátorka Patrícia Strouhalová zhovárala s Módovou pomôckou. Pokračovať
|
2. januára 2024
Vianočné sviatky sú čas hojnosti a to je na našom jedálničku sakra poznať, preto nie je od veci si po Novom roku trochu odľahčiť. Nemusíte ale hneď podstupovať rôzne drastické diéty. Stačí, keď zašátrame v korenikoch a budeme hľadať korenie, ktoré pomáha tráveniu a dodáva jedlu ľahkosť. Pokračovať
|
24. septembra 2023
Predstavovať francúzsku kuchyňu je tak trochu nosenie jedla do reštaurácie. Ale ak sa spýtame na cajunskú alebo kreolskú kuchyňu, pravdepodobne veľa amatérskych i profesionálnych kuchárov začne bezradne krčiť ramenami. A pritom sú tieto kulinárske svety také fascinujúce. Pokračovať
|
19. júna 2023
Očarujúci svet indickej kuchyne je symfóniou chutí, ktorú často rozohráva korenie. Avšak aby bol tento koncert dokonalý, bežne sa korenie najprv opraží. Táto technika, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou nespočetných indických jedál, odomyká doslova aromatický vesmír, ktorý dodáva jedlu nové dimenzie. Pokračovať
|
14. júna 2023
Teší nás, že sa naše korenie vďaka Katarine Bičíkovej Harudovej dostalo do vybranej spoločnosti galavečera s najvplyvnejšími ženami v Českej republike Forbes Women´s Gala 2023 v Mariánskych Lázních. Pokračovať
|
12. júna 2023
Kedysi bolo sušené mäso považované za jeden z dôležitých zdrojov potravy, dnes má svoje právoplatné miesto na stole gurmánov od špičkových reštaurácií až po kuchyne odvážnych domácich nadšencov. Táto kulinárska evolúcia sa odvíja od tisícročnej ľudskej vynaliezavosti, je okorenená nespočetnými kultúrami a doplnená stále sa vyvíjajúcimi poznatkami potravinárskej vedy. Námorníci sušené mäso vozili na dlhých plavbách, dobrodruhovia ho zdieľali pri táborových ohňoch, a dokonca jarky, ako sa sušenému mäsu hovorí v Amerike, vzlietlo do vesmíru.
< /div> Pokračovať
|
30. mája 2023
Taliansko, krajina romantiky, umenia a histórie, je preslávená svojou vynikajúcou kuchyňou. V srdci talianskej gastronómie sa skrýva tajná pokladnica korenia, ktorá oživuje chute a vône svetovo preslávených jedál. Pokračovať
|
27. mája 2023
28. mája sa každý rok oslavuje medzinárodný deň hamburgera. Tento ikonický pokrm, ktorý si získal srdce a predovšetkým žalúdky ľudí na celom svete, má fascinujúcu a bohatú históriu a ešte bohatšie možnosti jeho prípravy a ochutenia. Pokračovať
|
10. mája 2023
V utorok 9. mája 2023 odvysielala redakcia Čiernych oviec na Českej televízii reportáž o testovaní vanilkových cukrov známeho časopisu dTest. Redakcia dTestu si nechala v laboratóriách otestovať ako klasické vanilkové cukry, tak aj cukry vanilínové, ktoré zakúpili v slovenských supermarketoch. Pokračovať
|
8. apríla 2023
Aj keď v českej kuchyni estragón patrí skôr k neznámemu koreniu, vo francúzskej kuchyni sa radí k vrcholu gastronómie. Táto aromatická bylinka sa môže použiť ako čerstvá, tak aj sušená a jej ľahko horkastú chuť nájdeme vo všetkých možných druhoch jedál od šalátov až po grilované ryby a hydinu. Takže, ak chcete ochutnať niečo nové, pokračujte v čítaní. Pokračovať
|
8. marca 2023
Bobkový list má medzi bylinkami významné miesto. Už v antickom Grécku a Ríme bol vavrín symbolom cnosti a múdrosti, a tak sa stal obľúbeným medzi básnikmi, lekármi, vládcami a bojovníkmi. Verilo sa, že chráni nositeľa pred zlými duchmi a hnevom bohov. Pretože ale tieto vlastnosti neboli nikdy historicky potvrdené, sústreďme sa radšej na jeho kúzlo pri varení, ktoré nám môže zaistiť slávu a vďaku u našich stravníkov. Pokračovať
|
9. augusta 2022
Svieža kombinácia červených paradajkových jabĺčok, žiarivo bielej mozzarelly a zelených lístkov bazalky, ktorá na tanieri vytvára typickú farebnú paletu Caprese šalátu, býva ozdobou nejednej záhradnej párty. Pokračovať
|
27. júna 2022
Boli sme oslovení neďalekou Základnou školou Táborská v Prahe 4, či by sme pre žiakov a žiačky 6. B pripravili prednášku o korení pre projektový deň Poznávame všetkými zmyslami.
Náš kolega Kamil sa prednášky s nadšením ujal a pre deti pripravil pracovné listy a skúmavky s rôznym korením z celého sveta. Pokračovať
|
29. apríla 2022
Rímska rasca je staroveké korenie pôvodom z pobrežia Stredozemného mora a pri kolumbovských výpravách to bolo jedno zmála korenie, ktoré sa exportovalo do Nového sveta. Vďaka tomu sa stala kombinácia rímskej rasce a chilli základom mexickej kuchyne, kde ho nájdeme napríklad v chili con carne alebo enchiladas. Pokračovať
|
25. apríla 2022
Tisíce vôní korenia z celého sveta často do nášho obchodu pritiahnu náhodného okoloidúceho. Ale aby k nám prilákali jedného z najväčších súčasných talentov pretekov vo formulách, to sa nestáva každý deň. Pokračovať
|
1. marca 2022
India je symbolom pre korenie a tak stačí len vysloviť niektoré názvy tunajších koreniacich zmesí a hneď si každý milovník exotických jedál predstaví ich omamné chute a vône. Pokračovať
|
4. januára 2022
Racia je jedno z mála korenia, ktoré nás väčšinou sprevádza už od narodenia, pretože veľmi priaznivo pôsobí na zažívanie a tak ho používajú mamičky spoločne s feniklom pri dojčení. Pokračovať
|
14. mája 2021
Ach to dilema výberu. V našej ponuke máme vyše 40 druhov kávy az toho čistej arabiky viac ako 30 variantov zo všetkých možných kávových plantáží z celého sveta. Ako si len vybrať?
Včera sme s kolegynkami diskutovali ako zákazníkom uľahčiť výber kávy a vymýšľali sme rôzne varianty. Pokračovať
|