Čaje oolong sú polooxidované čajové lístky, ktoré sú svojimi vlastnosťami na pol cesty medzi zelenými a čiernymi čajmi. Ich spracovanie predstavuje skutočné čajové majstrovstvá zahŕňajúce niekoľko krokov od krátkej oxidácie, cez chladenie až po valcovanie a drvenie zavädnutých čajových lístkov. . Tak ako takmer všetko okolo čaju aj oolongy majú niekoľko príbehov o svojom vzniku. Podľa jedného pestovateľ čaju menom Wu Liang (neskôr skomolené na Wolong) náhodou našiel spôsob výroby oolongu, keď po celodennom zbere čaju zistil, že mu začali už čajové lístky oxidovať a on tak objavil výnimočnú chuť tohto postupu spracovania čaju. Čaje oolong sa obvykle zalievajú prevarenou vodou s teplotou 90°C. Väčšinou sa z jednej dávky pripravuje niekoľko nálevov, kedy za najlepšie sa považuje tretí a štvrtý.