Chili Con Carne BIO / Korenie

Hlboká panvica plná fazule, paradajok a mäsa jemne prebubláva, nádherne vonia exotickým korením po celej kuchyni a láka nabrať si lyžicu priamo z hrnca. Presne na to je namiešaná táto zmes korenín. Je pikantná, trochu dymová, jemne svieža, voňavá a skvelo vyvážená. Chilli papričky spolu s čiernym korením a zázvorom dodajú jedlu šmrnc. Údená paprika a rímska rasca prinášajú exotickú chuť a sušené paradajky s bazalkou, majoránom a rascou všetko zjemnia a spoja do dokonalosti.

Nech už sa chili con carne zrodilo v Texase alebo na mexickej strane hranice, jedno je isté – bez chilli, paradajok, rasce a času to nejde. V Mexiku sa mäso často najskôr zatiahne na cibuli a cesnaku, potom sa pridá korenie, nechá sa krátko rozvoňať a až potom prichádzajú na rad paradajky, vývar a dlhé pomalé varenie. Fazule sa niekedy dávajú zvlášť, inokedy rovno do hrnca. A k tomu kúsok kukuričného chleba, ryže alebo čerstvej tortilly.

A čo bez mäsa?

Áno, aj keď mäsové chili con carne je samozrejme klasika, existuje aj vegetariánska verzia (teda chili sin carne, doslova chilli bez mäsa). A aj tá si zaslúži poriadnu dávku chutí. Táto zmes korenín urobí parádu ako s fazuľou, tak aj s červenou šošovicou alebo cícerom. Stačí opražiť cibuľu, pridať korenie, paradajky, trochu zeleninového vývaru a nakoniec zeleninu podľa chuti. Napríklad pečenú papriku, kukuricu alebo bataty. Už po prvej lyžici zistíte, že táto verzia chili nadchne aj mäsožravcov.

Na čo všetko sa korenie na chili con carne hodí?

Aj keď to názov napovedá, toto nie je korenie len na jeden recept. Je to univerzálny pomocník, ktorý sa doma nestratí a v kuchyni aj na tanieri vám urobí radosť oveľa častejšie.

  • Chili con carne – či už s hovädzím, bravčovým alebo mletým morčacím mäsom, stačí mäso opražiť s cibuľou, pridať korenie, paradajky, fazuľu a vývar. A potom už len nechať pomaly prebublávať.
  • Vegetariánske chili sin carne – opražte cibuľu s korením, pridajte paradajky, fazuľu alebo červenú šošovicu, trochu zeleninového vývaru a zeleninu podľa chuti. Bataty, kukurica, pečená paprika alebo cuketa vytvoria s korením harmóniu, ktorá poteší aj mäsožravcov.
  • Grilované mäso a kurča – premiešajte zmes s olejom a trochou citrónovej alebo limetkovej šťavy a nechajte mäso aspoň hodinu odležať. Výborne sa hodí na kuracie stehná, špízy aj hovädzí krk. Chuť bude šťavnatá, jemne dymová a krásne pikantná.
  • Zapekané mexické jedlá – tacos, burritá, mexické lasagne, pečené zemiaky alebo ryža so zeleninou. Korenie dodá mexickým receptom ostrú chuť aj výraznú farbu. A keď zostane mäso z chili, stačí pridať tortillu, syr a je z toho ďalšie skvelé jedlo.
  • Fazuľové polievky a guláše – husté polievky z červenej fazule, šošovice alebo cíceru dostanú s týmto korením nový rozmer. Stačí lyžica do základu a zrazu to chutí ako z mexickej kuchyne. Odporúčame podávať s trochou kyslej smotany a čerstvým koriandrom.
  • Pečená zelenina – bataty, tekvica, cuketa, paprika aj cibuľa – stačí potrieť olejom s korením a šup s tým do rúry. Chuť sa krásne rozvinie, zelenina dostane šmrnc a na stole je voňavá a jednoduchá príloha, a keď pridáte jogurtový dip a chlieb, tak aj hlavné jedlo.

Ako korenie na chili con carne použiť?

Pridajte korenie hneď na začiatku k cibuli alebo mäsu, aby sa pekne rozvoňalo a spojilo s tukom. Do marinády stačí zmiešať s olejom a kvapkou citrónu alebo limetky. Výborne funguje aj do nátierok, vegánskych bowlov alebo napríklad na zapekaný syr s paradajkami.

Zloženie korenie na chili con carne
Krajina pôvodu Nemecko
Druh kuchyne, v ktorej sa chili con carne s obľubou používa
 
Na čo sa chili con carne väčšinou používa