Bavorská kuchyňa je nám Slovákom veľmi blízka. Mäso, pivo a zábava. To sú základy, na ktorých sa dá postaviť nejedna grilovačka. A povedzme si úprimne, Bavori to s grilom jednoducho vedia a práve táto originálna zmes korenia je toho jasným dôkazom.
Kombinácia sladkých, ovocných a jemne pikantných chutí s príjemným citrusovým záverom sadne ako uliata k šťavnatému mäsu a vychladenému pollitru skvelého piva. Pretože si tento mix chutí určite zamilujete, nemusíte sa obmedzovať len na kuracie mäso. Korenie si výborne rozumie aj s kačicou, ale tiež s tofu alebo grilovanou zeleninou.
Čo v tejto grilovacej zmesi korenia nájdete?
Sladká paprika je základ – dodá mäsu farbu a jemnosť. Trstinový cukor a mangové vločky prinášajú ovocnú sladkosť, ktorá sa ku grilovanému mäsu, pre niekoho možno prekvapivo, výborne hodí. O svieži nádych sa postarajú BIO citrónový prášok, citrónová a pomarančová kôra a kvapka pomarančového oleja. To všetko krásne rozjasní chuť a prevonia okolie. A aby to nebolo len sladké a kyslé, chilli a korenie tomu dajú trošku šťavy. Páli však len tak, aby ste siahli po ďalšom súste, nie po hasičiaku. Mäta potom celej zmesi dodá príjemné zakončenie – jemné, ľahké a dokonalé.
Ako toto BBQ korenie v kuchyni použiť?
Táto barbecue zmes korenia je ako stvorená pre kura – stehná, krídelká, prsia, to je jedno. Stačí zmiešať jednu polievkovú lyžicu korenia s trochou oleja, potrieť mäso a nechať aspoň pol hodiny odpočívať. Pokojne aj cez noc. Potom už len rozohriate gril, rúru alebo panvicu a nechať vôňu urobiť svoje.
- Kuracie špízy s ananásom a paprikou – Sladkosť ananásu, chuť grilu a voňavé mäso. Stačí pár minút na ohni a máte hotový letný hit.
- Pečené kura so zemiakmi a medom – Zmes sa krásne spojí s medom a vytvorí voňavú, karamelovo-citrusovú glazúru, ktorá sa tiahne cez celú kôrku.
- Krídelká pre celú partiu – Po upečení ich ľahko posypte suchou zmesou. Vytvoria krásnu krustu a chuť, ktorú si budete chcieť zopakovať.
- Zelenina alebo tofu na grile – Baklažán, cuketa, paprika… alebo tofu. Všetko dostane nový rozmer, ktorý neomrzí.
- Dochutenie prílohy – Zmes stačí zamiešať do bulguru, kuskusu alebo kukuričnej polenty. Z obyčajnej prílohy tak urobíte voňavý základ k mäsu.
Vyskúšajte to aj inak
Čo tak domáce bylinkové maslo so štipkou zmesi? Na horúcu bagetku alebo k mäsu na dochutenie. Skvele funguje aj v jogurtovom dipe – najmä k špízom alebo zelenine z grilu. A keď si ju pridáte do pečenej kačice na pomarančoch, o vašom kuchárskom umení sa bude rozprávať ešte dlho.