Sviečková na smotane je jedným z najväčších pokladov našej kuchyne. Každá rodina má svoj osvedčený recept, ale jedno je isté – bez správneho korenia by to nebolo ono. Táto zmes korenia je starostlivo namiešaná tak, aby dodala omáčke dokonalú chuť, jemnú arómu a správnu rovnováhu sladkosti a korenenej vône.
Kombinácia mrkvy, petržlenu a cibule prináša prirodzenú sladkosť, nové korenie, bobkový list a tymian dodávajú omáčke hrejivú vôňu a borievka s citrónovou kôrou ju krásne osviežia. Vďaka tomu je zmes ideálna nielen na tradičnú sviečkovú, ale aj na ďalšie smotanové omáčky ku králikovi, divine alebo pečenému hovädziemu.
Ako použiť korenie na sviečkovú?
Táto zmes korenia je skvelá nielen do klasickej sviečkovej, ale aj do ďalších jedál s omáčkou. Vyskúšajte ju napríklad takto:
- Tradičná sviečková – Pridajte korenie pri restovaní zeleniny, nechajte ho rozvoňať a potom zalejte vývarom.
- Smotanová omáčka k divine – Korenie je výborné aj do omáčok k srnčiemu, jeleňovi alebo diviakovi.
- Králik na smotane – Pridajte korenie do základu omáčky a nechajte mäso pomaly dusiť.
- Pečené hovädzie s omáčkou – Korenie sa hodí aj na hovädziu pečienku, napríklad na spôsob viedenského tafelspitzu.
- Do pomaly ťahaných vývarov a omáčok – Korenie môžete použiť aj na dochutenie silného hovädzieho vývaru alebo domáceho demi-glace.
Ako s korením na sviečkovú pracovať?
Najlepší spôsob, ako z neho dostať maximum chuti, je pridať zmes pri restovaní zeleniny alebo mäsa a nechať ju krátko rozvoňať, než pridáte tekutinu.
Tip na dokonale hladkú sviečkovú
Pre naozaj jemnú omáčku nechajte zeleninu dusiť s korením čo najdlhšie a potom ju dôkladne rozmixujte. Citrónová kôra dodá omáčke sviežosť, bobkový list a borievka zase hĺbku a arómu.
Korenie na sviečkovú je ideálnou voľbou pre každého, kto chce pripraviť dokonalú omáčku s bohatou chuťou a vôňou. Či už varíte klasickú sviečkovú alebo experimentujete s inými smotanovými omáčkami, táto zmes bude vždy skvelou voľbou.