Tapas & Salsa dip / Korenie

Večer v španielskom štýle? Červené víno, smiech, hudba, ktorá vás rozhýbe aj bez tanečného kurzu. A uprostred stola množstvo malých dobrôt, ktoré miznú rýchlejšie než posledná kvapka rioji. Presne do takejto fiesty zapadne naše korenie Tapas & Salsa dip.

Rajčinové lupienky mu dodávajú šťavnatú sladkosť a chuť, akoby ste zahryzli do čerstvo odtrhnutého rajčiaka uprostred augusta v Andalúzii. Údená paprika prináša jemný závoj dymu, ktorý pripomína večerné grilovanie medzi olivovníkmi. Cibuľa a cesnak hrajú na hlbšiu nôtu a prinášajú plnú, voňavú, zemistú chuť. Horčičné semienka dodávajú pikantný šmrnc, akoby vám niekto v kuchyni pošepkal „pozor, teraz to príde“. A potom to naozaj príde – čierne korenie s chilli sa rozbehnú po podnebí. Ale nie preto, aby pálili, ale aby vo vás rozprúdili horúcu španielsku krv.

A čo sú to vlastne tapas? U nás by sme povedali jednohubky, ale to je trochu málo. Tapas nie sú len jedlo, je to spôsob života. Pestrá ponuka malých súst, ktoré sa zdieľajú, ochutnávajú a hlavne prinášajú radosť a zábavu. Keď k nim pridáte salsu, teda omáčku, ktorá prepojí všetky chute a postará sa o ten správny šmrnc, z obyčajnej večere máte večierok a zo stredy sobotu na pláži. Aj bez letenky.

Ako použiť korenie na tapas a salsu v kuchyni?

Tapas nie sú žiadna veda, ale čistá radosť. Stačí pár misiek, každá s niečím iným – opečené zemiaky, kúsky mäsa, zelenina, syr, chlieb, olivy – a do stredu stola jedna alebo viac omáčok. Všetko sa zdieľa, každý si namáča, pridáva, ochutnáva a nič sa nerieši. Nehľadí sa na pravidlá ani počet chodov. Len na to, aby to chutilo a všetci sa bavili.

A práve tu nastupuje korenie Tapas & Salsa dip. Stačí ho zmiešať s trochou vody, oleja alebo jogurtu a máte omáčku, marinádu alebo dip, ktorý rozprúdi každý kúsok na stole.

  • Patatas bravas – klasika medzi tapas. Opečené zemiaky preliate omáčkou z tejto zmesi korenia, podávané s cesnakovým aioli. Chuťová smršť, ktorá zmizne ako prvá.
  • Pimientos de padrón – zelené papričky opekané na panvici. Stačí ich pokvapkať olejom s rozmiešaným korením.
  • Mojo rojo – pridajte do zmesi trochu cesnaku, octu a olivového oleja a máte omáčku, ktorá sa hodí ku grilovanému mäsu, zelenine aj rybám.
  • Rýchly dip – stačí zmiešať s crème fraîche, smotanovým syrom alebo jogurtom. Výborný k chlebu, sušienkam, nachos aj surovej zelenine.
  • Marináda na mäso – rozmiešajte s olejom a trochou citrónovej šťavy, nechajte mäso naložené aspoň hodinu. Skvelé na kuracie, tofu aj zeleninové špízy.
  • Toasty a bruschetty – rozmiešajte zmes s rajčinovým pyré, pokvapkajte olivovým olejom a natrite na opečený chlieb. Je to rýchle, voňavé a zatratené dobré.

Tipy na ďalšie koreniny na salsu

Korenie Tapas & Salsa dip je skvelý základ pre domácu omáčku, ktorá však rozhodne nemusí byť na stole jediná, kto sa postará o chuťový koncert. Skúste aj korenie Waikiki dip, čo je výborná tropická kombinácia ananásu, chilli a údenej papriky k mäsu aj zelenine. Zmes korenia Jambalaya vás s tónmi papriky, cesnaku a tymianu prenesie do New Orleansu a v kombinácii s rajčinami alebo smotanou pripravíte dokonalý dip ku grilovaným klobáskam. A s populárnym korením na guacamole pripravíte dokonalého zástupcu studenej kuchyne. Korenie rozmiešajte s avokádom alebo smotanovým syrom a hneď máte jemnú a sviežu nátierku. A ak máte radi ostré a výrazné chute, skúste juhoafrickú chakalaku, ktorá je plná zeleniny, chilli a korenia a rozbehne poriadny ohnivý večierok napríklad aj s pečenou kukuricou.

Zloženie
Krajina pôvodu Nemecko
Druh kuchyne, v ktorej sa Tapas & Salsa dip s obľubou používa
 
Na čo sa Tapas & Salsa dip väčšinou používa