Klinček je jedno z najstarších orientálnych korenín a dlhé stáročia mal na poličke s korením výnimočné postavenie. Jeho voňavá história siaha až 2000 rokov pred náš letopočet, kedy obchodníci z Jávy priniesli klinček na čínsky cisársky dvor.
Cisára omamná vôňa korenia natoľko učarovala, že nariadil svojim poddaným, aby ktokoľvek s ním bude konať, žuval klinček na osvieženie dychu.
Krvavá história
Klinček ale so sebou niesol len príjemnú arómu. Keď Holanďania v 17. storočia získali moc nad Indonéziou, ktorá patrila k najväčším zdrojom klinčekov, vykorenili na ostatných miestach klinčekové lesy a upevnili tak svoj monopol. Miestni obyvatelia však mali tradíciu za každé narodené dieťa zasadiť jeden strom klinčekov. Tento strom bol duchovne zviazaný so životom dieťaťa, takže vypaľovanie lesov zdvihlo povstanie ostrovanov, ktoré bolo následne krvavo potlačené. Holanďania si monopol aj tak neudržali a v 18. storočia sa pestovanie klinčekov rozšírilo na ďalšie miesta mimo ich kontroly.
Na mäso aj do dezertu
Klinčeky sa dnes nepoužíva len v orientálnej kuchyni, ale stretneme sa s ním po celom svete. Jeho chuť je silná, sladkastá, štipľavá až zvieravá. Používa sa ako na mäso a marinády alebo na ochutenie ryže a strukovín, tak aj do ovocných kompótov, sladkých koláčov a samozrejme horúcich nápojov ako je napríklad varené víno, ktoré si bez klinčekov nevieme predstaviť.
Ako dezert si môžeme pripraviť napríklad holandské pošírované hrušky s klinčekmi, ktoré sa skvele hodia do jesenného sychravého počasia. Stačí len pol hodinky variť olúpané hrušky na víne s korením a môžeme podávať.
Recept na pošírované hrušky s klinčekmi po holandsku
Čo budeme potrebovať?
Ako na to?
Hrušky olúpeme a odrežeme im malý kúsok spodnej časti, aby mohli stáť pri servírovaní. Vezmeme veľký hrniec, do ktorého nalejeme víno a vodu a nastavíme plameň variča na mierne ohrievanie. Pridáme klinčeky, škoricu a cukor. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme, semienka vyškriabeme a celý struk vhodíme do hrnca. Pridáme olúpané hrušky, ktoré by sa mali celé kúpať vo vínnom kúpeli. Hrniec prikryjeme pokrievkou a obsah zahrievame na teplotu asi 80-90°C po dobu približne 20 minút, kým nie sú hrušky mäkké.
Hrušky podávame hneď teplé, prípadne ich môžeme nechať s vínnou šťavou vychladnúť av chladničke nám vydržia až dva týždne. Víno rozhodne nevylievame a môžem ho podávať ako lahodný korenený nápoj k dezertu :-).