Horčicová marináda na mäso so steakovým korením

O tom, že mäso a horčica k sebe patria, netreba nikoho presviedčať. A samozrejme si ju nemusíme dávať len na obložený tanier, pokojne ju môžeme povýšiť na hlavného hráča v marináde.

Horčica si rozumie ako s poriadnym kusom mäsa, napríklad so slovenskou bravčovou krkovičou, kotletou alebo hovädzím steakom, tak sa nemusíme báť pripraviť z nej aj horčicovú marinádu na kurča. A keď k nej pridáme lyžicu medu, kvapku citrónovej šťavy a poriadnu dávku korenia, vznikne marináda, ktorá mäsu dodá šťavnatosť, šmrnc a hlavne dokonalú chuť.

Horčicové marinády sú obľúbené práve preto, že sú rýchle, jednoduché a s mäsom skvele fungujú. Najčastejšie sa pripravujú z plnotučnej alebo dijonskej horčice, trochu sa zjemnia medom alebo cukrom a dochutia korením. Skvele sa hodia k bravčovému aj hovädziemu mäsu, ale ak ich dobre namiešate, dajú sa použiť aj na hydinu alebo ryby.

A práve jednu takúto dokonalú horčicovú marinádu si teraz pripravíme so zmesou korenia Steak Smokehouse. Toto korenie s jemným údeným tónom, niekoľkými druhmi korenia, petržlenovou vňaťou a štipkou datľového cukru urobí s mäsom hotové zázraky. Základ tvorí údená cibuľa, ktorá sa s horčicou krásne prepojí, a korenie dodá jemne pikantný šmrnc. V kombinácii s medom a citrónom vynikne plná, vyvážená chuť s jemne sladkastým dozvukom.

Recept na horčicovú marinádu

Čo budete potrebovať (na cca 500 g mäsa):

  • 3 lyžice plnotučnej horčice
  • 2 lyžice korenia Steak Smokehouse BIO
  • 1 lyžica medu (alebo trstinového cukru)
  • šťava z 1/4 citróna alebo limetky

Postup:

Všetky suroviny zmiešajte do hladkej pasty. Mäso marinádou dôkladne potrite a nechajte odležať v chladničke ideálne cez noc alebo aspoň na pár hodín.

Po naložení mäso pečte na grile, v rúre alebo opekajte na panvici. Marináda krásne skaramelizuje a vytvorí na povrchu voňavú, jemne údenú kôrku, zatiaľ čo vnútri zostane mäso šťavnaté a jemné.

Táto marináda funguje skvele aj ako rýchly základ na omáčku. Ak po pečení zostane trochu výpeku, prilejte smotanu alebo vývar a premiešajte. A máte omáčku ako z bistra s michelinskými ambíciami.

Záverečný tip na poriadne ostrú horčicovú marinádu

Ak máte chuť na niečo ostrejšie, siahnite po steakovej zmesi Jalapeño Mexicana. Táto kombinácia horčice a pálivého korenia vám premení tanier na divokú mexickú jazdu ako od Tarantina.