Juhoafrická chakalaka

 Juhoafrická chakalaka
 

Keď sa ktoréhokoľvek Juhoafričana spýtate, či má rád chakalaku, nenájdete jediného, ktorý by nesúhlasil. Keď sa ale spýtate na recept, nenájdete jediného, ktorý by sa na jej príprave s niekým zhodol.

Chuť chakalakov je rovnako pestrá ako história Johannesburgu, odkiaľ má svoje korene. Vznikla v miestnych baniach a na stavbách, kde sa robotníci napoludnie zhromaždili okolo improvizovaných ohnísk a vo veľkých hrncoch si varili omáčku z cibule, mrkvy, fazule, kapusty a ďalších ingrediencií, ktoré boli práve po ruke. Ostatne charakteru pokrmu napovedá aj jej názov, ktorý v jazyku Zulu znamená dať všetko dohromady.

Aby zeleninová zmes mala šmrnc, pridali ešte pár poriadnych lyžíc korenia. Medzi najobľúbenejšie patril cesnak, chilli papričky, korenie, zázvor a koriander. V druhom hrnci bublala ovsená alebo kukuričná kaša, a pretože v biednych pracovných podmienkach si ťažko mohli dovoliť používať príbory a taniere, z hutnej kaše si robotníci uhnetli dlhé valčeky, ktoré si potom namáčali do horúcej chakalaky.

Tak, ako mnoho iných receptov, aj chakalaka dávno prekročila hranice chudobných štvrtí av receptoch sa objavili prísady, ktoré si pôvodní stravníci rozhodne nemohli dovoliť. Dnes teda narazíme nielen na vegetariánsky variant chakalaky, ale nájdeme ju aj vo vybrané spoločnosti duseného či grilovaného mäsa alebo klobás, ako prílohu kebabu i hamburgera a dokonca sa na stole občas objavia aj chakalakové muffiny a koláče. Štruktúra chakalaky môže byť od polievky po hustý dip v závislosti od množstva použitej paradajkovej omáčky. Je výborná ako teplá, tak aj studená a často sa konzumuje aj niekoľko dní.


Recept na tradičnú juhoafrickú chakalaku

Čo budeme potrebovať pre štyri porcie

  • 6 veľkých paradajok
  • 2 zelenej papriky
  • 2 veľké cibule
  • 1 plechovka fazule v paradajkovej omáčke
  • 250 g strúhanej mrkvy
  • 3 lyžice oleja
  • 2 polievkové lyžice zmesi korenia chakalaka
  • 100 g nasekaného čerstvého koriandra
      

Ako na to

Najprv paradajky a papriky pokrájame na plátky, cibuľu nasekáme na drobné kúsky a mrkvu nastrúhame. Vo veľkej panvici zohrejeme olej na strednú teplotu a zľahka 4-5 minút orestujeme cibuľu spoločne so zmesou korenia chakalaka. Do pekáča nasypeme nakrájané paradajky a papriky, zľahka pokvapkáme olejom av rúre grilujeme asi 5 minút. Zmes grilovanej zeleniny zamiešame do panvice s cibuľou a korením a dusíme asi 5 minút na miernom ohni. Pridáme fazuľu, nastrúhanú mrkvu, prípadne podľa chuti dosolíme, dôkladne premiešame a ešte zľahka prehrejeme. Podávať môžeme teplé aj studené. Tesne pred servírovaním posypeme chakalaku nasekaným koriandrom.