Recept na najslávnejšiu portugalskú omáčku Piri-Piri síce nepochádza z Portugalska, ale Portugalci na jej vzniku majú zásadný vplyv. Ak sa totiž vydáme po stopách tejto štipľavej ingrediencie, musíme sa vrátiť až do 15. storočia, kedy portugalské výpravy doviezli z Brazílie prvé semienka chilli papričiek do svojich afrických kolónií Angola a Mozambik. Odtiaľ sa pri ďalších cestách papričky dostali až do Indie. A práve kombinácia juhoamerickej, indickej a africkej kuchyne stojí za vznikom tohto fenomenálneho pokrmu.
Ovšem na vstup na portugalskú pôdu si musel tento recept počkať ešte ďalších 500 rokov, keď sa Portugalci v 60. rokoch 20. storočia začali vracať zo svojich predchádzajúcich afrických území a tento postup výroby si priviezli so sebou. Dnes slávne kura Piri-Piri opäť prekročilo hranice Portugalska a obsadilo kuchyne mnohých reštaurácií i domácností po celom svete.
Kura Piri-Piri si môžete dať buď s ryžou, ako na severe Portugalska, alebo s hranolkami ako je obľúbené na juhu v Algarve.
Recept pre 4 osoby:
- 8 ks kuracích paličiek, kuracie prsia alebo stehienka
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- citrónová alebo limetková šťava
- 2 polievkové lyžice korenia Piri-Piri
Najprv si zmiešaním oleja, citrónovej či limetkovej šťavy a zmesi korenia Piri-piri pripravíme marinádu. Pretože zmes korenia Piri-Piri obsahuje vyvážený pomer všetkých ingrediencií, vrátane morskej soli, nemusíme už nič ďalšie pridávať. Marinádou dôkladne potrieme kuracie stehienka, krídielka alebo na kúsky nakrájané kuracích prsia. Necháme hodinku mäso aj seba oddýchnuť a potom vložíme marinované kura do vyhriatej rúry alebo na gril. Ako príloha sa obvykle podávajú hranolky, ryža, opečené zemiaky alebo napríklad len chlieb či zeleninový šalát.