Spaghetti aglio, olio e peperoncini, čiže cestoviny s cesnakom, olejom a chilli, ktoré patria dnes k najznámejším talianskym pokrmom, pôvodne začali svoj život len ako cestoviny s cesnakom a olejom chudobných si nemohli dovoliť variant špaget so mušlemi ako bohatí mešťania.
Neskôr sa v skromnej miske cestovín s cesnakom objavili ešte chilli papričky a dnes je tento recept slávnejší, než jeho luxusný predchodca s morskými plodmi.
S Neapolom a špagetami je spojená ešte jedna udalosť, ktorá prekročila hranice Talianska. V 18. storočia za vlády Ferdinanda IV., známeho gurmána, so špagetami jedli rukami, čo si viete predstaviť, že bola pomerne nepraktická záležitosť. Zvlášť, keď sa na stole objavil variant s paradajkovou omáčkou. Na prianie tohto neapolského vládcu jeho komorník zdokonalil vtedy používané vidličky s dvoma hrotmi na štvorhroté, s ktorými sa špagety oveľa lepšie natáčali a konzumovali bez použitia rúk.
Recept pre 4 osoby:
- ¾ balíčka špaget
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice korenia Aglio peproncini
- hladkolistá petržlenová vňať
Špagety uvaríme podľa návodu na obale. Medzitým na hlbšej panvici alebo v hrnci rozohrejeme asi 4 polievkové lyžice olivového oleja a minútku necháme rozpáliť. Potom vložíme na plátky pokrájané 3 strúčiky cesnaku, pridáme korenie Aglio peproncini a poriadne zamiešame, aby sa nám cesnak aj korenie neprismahlo. Pridáme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať a na záver všetko zmiešame so scedenými uvarenými špagetami.