Možno si poviete, že špekáčiky na pive sú celkom obyčajné jedlo a nie je na nich nič na objavovanie a vylepšovanie. Ak však pátrame v histórii tejto údeniny, dostaneme sa bezmála 130 rokov späť a zistíme, že pravé špekáčiky boli prvýkrát predstavené na Krajinskej jubilejnej výstave v Prahe v roku 1891, kde zožali obrovský úspech a odvtedy patria k vysoko kvalitným lahôdkom.
Však ich na výstave v špeciálne vybudovanej udiarni pripravoval mäsiarsky učeň Emanuel Maceška, z ktorého sa o pár rokov neskôr stal jeden z najslávnejších českých údenárov. A ešte jedno prvenstvo zaznamenali špekáčiky na tejto výstave. Prvýkrát tu boli servírované na papierovej tácke s rožkom a strúhaným chrenom tak, ako poznáme z pouličných stánkov dodnes.
Aby ste tejto tradičnej údenine predsa len dodali trochu toho sviatočného šmrncu, pridajte na záver pečenie na špekáčiky Americké rumové korenie, ktoré im dodá pikantnú aromatickú chuť.
Recept pre 4 osoby:
Špekáčiky rozkrojíme napoly a narežeme naprieč po 0,5 cm. Cibuľu nakrájame na kolieska. Do pekáča dáme špekáčiky plnené cibuľou a pečieme pri 200°C pokiaľ nie sú takmer hotové. Potom zalejeme pivom, pridáme paradajkový pretlak a Americké rumové korenie. Vrátime do rúry a pečieme, kým sa neodparí alkohol a omáčka trochu nezhustne. Špekáčiky neodporúčame soliť, pretože bývajú slané dosť.