Cascara a jej príprava

 Cascara a jej príprava
Cascara a jej príprava
Cascara a jej príprava
Cascara a jej príprava
Cascara a jej príprava
 
 

Dáte si radšej čaj alebo kávu? Nápoj z kávových šupiek cascara sa nachádza na rozmedzí medzi kávou a čajom. Má sladkú sviežu ovocnú chuť s tónmi šípok, ibišteka, čerešní a červených ríbezlí, často s miernym tabakovým nádychom. Tradične sa do cascary pridáva škorica, muškátový oriešok či zázvor. Hoci je nápoj sám o sebe pomerne sladký, dá sa ešte ochutiť medom a citrónom.

História cascary

Výraz cascara pochádza zo španielčiny, v ktorej znamená šupka. Aj keď je príprava nápoja z dužiny kávových plodov (čerešní) u nás prakticky neznáma, v skutočnosti je dokonca o niekoľko sto rokov staršia, než pitie praženej kávy. Po objavení praženia kávových zŕn v 15. storočí sa až na pár štátov na prípravu čaju z kávových šupiek zabudlo. Až v posledných niekoľkých desaťročiach sa opäť vracia na scénu, pretože obsahuje približne 2-4x menej kofeínu ako káva, ale viac vitamínov a antioxidantov. Nápoj z cascary je veľmi obľúbený v Jemene, kde sa nazýva Qishr, alebo v Bolívii, kde mu hovoria Sultana.

Výroba cascary

Pri bežnej výrobe kávy sa najprv oddelí dužina od kávových zŕn. Zrná sa následne sušia a dužina sa využíva ako hnojivo. Pokiaľ sa má z dužiny vyrobiť cascara, obvykle sa najprv sušia celé kávové plody (čerešne) a až po usušení sa zrná oddelia od dužiny. Výroba cascary je veľmi náchylná na kvalitu vstupných surovín, kedy stačí len pár nezrelých čerešní a celá dávka je zničená. Rovnako samotný proces spracovania je náročný a preto Cascar vyrába len pár kávových producentov. Výsledná cascara vyzerá ako sušené hrozienka a škrupiny od suchých plodov.

Príprava cascary

Príprava cascary je jednoduchá. Na 1,5 dl vody dajte 4 čajové lyžičky (približne 5 g) cascary, ak lúhujete v kanvici, potom pridajte navyše 1 lyžičku. Zalejte vriacou vodou a nechce lúhovať 6-8 minút. Okrem teplého variantu si môžete pripraviť aj ľadovú cascaru. V takom prípade zalejte cascaru studenou vodou a nechajte 24 hodín odstáť v chladničke. Cascara je pri príprave celkom tolerantná, takže pokiaľ čas lúhovania predĺžite o niekoľko minút, nič sa nedeje a naopak získate inú chuť. Ostatne chuť nápoja sa mení aj s postupným vychladnutím, takže máte veľký priestor na chuťové experimenty.