Rooibos a Honeybush určite nie sú tak známi ako klasický čaj, ale vďaka ich krásnej medenej farbe, plnej prírodnej orechovej chuti a predovšetkým žiadnemu obsahu kofeínu sa stále viac stáva vyhľadávanou alternatívou bezkofeínových čajov. Z botanického hľadiska nie je Rooibos ani Honeybush pravým čajom , pretože nepochádza z čajovníka. Tento neveľký ker rastie na jedinom mieste v Južnej Afrike neďaleko Kapského Mesta. Oxidáciou zelených ihličiek Rooibosu vzniká jeho krásna výrazná mahagónová farba rovnakým procesom ako sa zelené čajové lístky premieňajú na čierne. Ak si chcete pripraviť čaj Rooibos, jednoducho ho uvarte rovnako, ako by ste pripravovali klasický čierny čaj. Po zaliatí vriacou vodou nechajte lúhovať 3-5 minút. Ak máte v obľube čaj s mliekom, môžete si ho priliať aj do Rooibosu. Vďaka tomu, že je Rooibos prirodzene bez kofeínu, môžete ho piť kedykoľvek počas dňa a skvele si ho užijete aj pred spaním.