Zmes korenia Zatar (Za'atar) je obľúbená najmä v krajinách severnej Afriky a Blízkeho východu, v Jordánsku, Libanone, Sýrii alebo v Turecku. Tradične sa Zatar používa na ochutenie pečeného chleba. Stačí rozmiešať korenie s trochou olivového oleja a pripraviť pastu, ktorou sa chlieb natiera alebo sa do nej chlieb namáča.
Pasta zo Zataru je tiež skvelá na marinovanie mäsa a hydiny. Okrem mäsitých jedál je Zatar vďaka kyslosti sumachu a orieškovej chuti sezamu veľmi obľúbený v vegetariánskej kuchyni, napríklad na grilovanú alebo dusenú zeleninu či grilované syry.
Zo Zataru si môžeme pripraviť aj vynikajúce bylinkové maslo na grilovanie. Aby sa rozvinula chuť Zataru, najskôr ho jemne opražte na panvici bez oleja, kým sezamové semienka nezhnednú a korenie nezačne krásne voňať. Po vychladnutí opražené korenie zmiešajte s maslom. Hotové bylinkové maslo uložte do chladničky. Okrem bylinkového masla môžete z opraženého Zataru pripraviť napríklad tvarohový dip k surovej zelenine alebo zeleninovým tyčinkám.
Zatarom sa tiež korení hummus, kuskus, zeleninové šaláty a fašírky alebo polievky. S obľubou sa tiež pridáva do pizze alebo omelety.
Zloženie Zataru
Môže obsahovať stopy zeleru a horčice.