Korenie na pizzu alla Napoletana BIO

Neapol je kolískou pizze. Mesto, kde cesto vonia už z diaľky a paradajková omáčka sa berie vážnejšie než futbal. Práve táto zmes korenín v sebe nesie kúsok južného Talianska. Pizza alla Napoletana je bohatšia, šťavnatejšia a výraznejšia než jej toskánska sestra. Kombinuje sladké paradajky, voňavé stredomorské bylinky a cesnak v takom pomere, že stačí jedna lyžička a máte pocit, že stojíte pri kamennej peci v rušnej uličke starého mesta.

Čo v tejto zmesi na pizzu nájdeme?

Základom zmesi je bazalka, oregano, tymian, rozmarín a majorán, ktoré sa pri pečení nádherne rozvoňajú. K nim sú pridané drvené sušené paradajky, ktoré jedlu dodávajú plnú, sladko-ovocnú chuť a krásnu červenú farbu. Cesnak pridáva silu a hĺbku, sladká paprika jemne zaobľuje celkovú chuť. A nakoniec štipka soli, ktorá všetko spojí do harmonického celku.

Na čo všetko sa zmes na pizzu hodí?

Zmes Pizza alla Napoletana je ideálna pre milovníkov výraznejšej paradajkovej chuti. Hodí sa tam, kde chcete šťavnatosť, vôňu a poriadnu dávku Talianska. Skvele sa hodí na pizzu s paradajkovým základom, ale aj do cestovín, zeleninových jedál alebo nátierok.

Vyskúšajte ju napríklad takto:

  • Na klasickú neapolskú pizzu s paradajkami a mozzarellou – Zmiešajte zmes na pizzu s lyžicou paradajkového pyré a natrite na cesto. Potom už len syr, bazalka a šup do rúry.
  • Na paradajkovú focacciu alebo chlieb – Posypte zmesou cesto, pridajte olivový olej a dajte piecť. Krásne prevonia celý byt.
  • Do cestovín s paradajkami – Či už varíte rýchlu omáčku z čerstvých paradajok, alebo máte po ruke pretlak – táto zmes z toho urobí talianske jedlo za pár minút.
  • Do zeleninového ragú alebo na pečenú zeleninu – Táto zmes skvele funguje aj na baklažáne, cukete alebo paprike.
  • Do nátierok – Zamiešajte ju do tvarohu, ricotty alebo mascarpone s kvapkou olivového oleja a máte taliansku nátierku na čerstvé pečivo.
  • Na dochutenie polievok – Zmes si dobre rozumie aj s paradajkovými, strukovinovými alebo zeleninovými vývarmi, ktorým dodá hĺbku a vôňu.

A ešte jeden tip na záver

Ak chcete z tejto zmesi na pizzu vyťažiť maximum, skúste ju premeniť na jednoduchý základ na domácu marinádu alebo zálievku. Stačí ju zmiešať s olivovým olejom a nechať aspoň pätnásť minút odstáť, aby sa sušené paradajky aj bylinky rozvoňali a zmäkli. Takto pripravenú ochutenú olejovú zmes môžete použiť na marinovanie kuracieho mäsa, rýb alebo zeleniny. Najlepšie funguje s cuketou, baklažánom, paprikou alebo paradajkami – teda so surovinami, ktoré znesú výraznú bylinkovo-paradajkovú chuť.

Do studených jedál odporúčame túto zmes zmiešať s olivovým olejom, trochou citrónovej šťavy alebo vínneho octu a nechať chvíľu odležať. Skvele tak dochutí cestovinové šaláty s čerstvou zeleninou, syrom alebo tuniakom. Vďaka prirodzene sladkým paradajkám a voňavým stredomorským bylinkám získa aj obyčajný šalát nečakane plnú chuť.

Zloženie korenie na pizzu
Krajina pôvodu Nemecko
Druh kuchyne, v ktorej sa korenie na pizzu s obľubou používa
 
Na čo sa korenie na pizzu väčšinou používa