Sumach je malý červený zázrak zo sušených plodov škumpy koželužskej, ktorý dokáže jedlu dodať sviežu kyslosť bez použitia citróna či octu. Arabská, turecká aj libanonská kuchyňa naň nedajú dopustiť, pretože krásne zvýrazní chuť mäsa, rýb, zeleniny aj strukovín. Má sviežu, jemne ovocnú kyslosť, ktorá podčiarkne chuť jedla, ale nie je taká ostrá ako ocot či citrón.
V arabských krajinách sa sype priamo na hotové jedlo – podobne ako u nás soľ alebo čierne korenie. Výborne sa mieša do marinád, dressingov a dipov a ak túžite po hummuse, ktorý chutí ako z dobrej libanonskej reštaurácie, bez sumachu to nepôjde.
Ako používať sumach v kuchyni?
Sumach má tú výhodu, že nepotrebuje žiadnu tepelnú úpravu – stačí ho posypať na hotové jedlo alebo primiešať do marinády či omáčky. Kyslosť sa krásne prepojí s ostatnými chuťami a jedlo získa sviežu, no prirodzene vyváženú chuť.
- Mäso a ryby – grilovanému mäsu, kebabu, pečenému kuraciemu mäsu alebo rybám dodá sumach výborný kyselkavý nádych bez toho, aby prebil ich chuť.
- Marinády a dressingy – zmiešajte sumach s olivovým olejom, cesnakom a bylinkami a máte jednoduchú, no neuveriteľne chutnú marinádu alebo dressing na šalát.
- Ryža a strukoviny – skvele dochutí cícer, šošovicu, fazuľu alebo poslúži na dochutenie hotovej ryže, ktorej dodá jemne citrónový tón.
- Zeleninové jedlá a šaláty – vyskúšajte ho do pečenej zeleniny, jedál z baklažánu alebo do čerstvých šalátov, kde krásne vyváži sladšie chute.
- Jogurtové omáčky a dipy – s cesnakom a mätou do jogurtového dipu, s tahini ako základ na dressing alebo jednoducho do hummusu – to je jeho kráľovská disciplína.
Jednoduchý recept
Chcete vyskúšať sumach v tej najlepšej podobe? Posypte ním pečenú zeleninu hneď po vytiahnutí z rúry – krásne zvýrazní jej chuť a dodá sviežu kyslosť namiesto citróna. Výborne funguje napríklad na pečený baklažán, cuketu, bataty či mrkvu.
A ak chcete niečo naozaj jednoduché, zmiešajte ho s jogurtom, štipkou soli a kvapkou olivového oleja – získate výborný dip, ktorý sa hodí k chlebu, zelenine aj grilovanému mäsu. V Libanone a Turecku sa takéto dipy často podávajú ako ľahká príloha k mäsu, podobne ako tzatziki v Grécku.
Dávkovanie sumahu
Narazili ste v recepte na sumah a neviete aké množstvo odmerať? Pripravili sme pre vás tabuľku s najbežnejším dávkovaním.
Zarovnaná čajová lyžička | 3 g |
Vrchovatá čajová lyžička | 4 g |
Zarovnaná polievková lyžica | 9 g |
Vrchovatá polievková lyžica | 11 g |
Miery sú samozrejme približné a vždy platí, že by ste sumahu mali dávať podľa svojich vlastných chuťových preferencií.
Kde kúpim sumah?
Nielen sumah, ale aj ďalšie rôzne korenie, kávu, čaj a rôzne dobroty kúpite tu na e-shope alebo v našom obchode Království chuti v Prahe v Českej republike.
Rodinný obchod Kráľovstvo chuti manželov Michaely a Jana Schneedorferových je najväčším kamenným špecializovaným obchodom s korením v Českej republike, v ktorom nájdete cez 400 druhov čerstvého korenia a nepočítane rôznych byliniek, praženej kávy, čajov, orechov, sušených plodov a ďalších dobrôt, vrátane sumahu.
Pri vstupe do tohto nenápadného obchodíku vás napadne, že snáď ani nie ste v obchode, ale skôr v unikátnom múzeu, pretože celý sortiment je dostupný vo veľkých sklenených dózach a tak si ho môžete pred nákupom dôkladne prezrieť a ovoňať. Mnoho zákazníkov tiež privíta, že korenie možno zakúpiť v takmer ľubovoľnom množstve a môžu tak smelo v kuchyni experimentovať s novými neznámymi chuťami. Samozrejmosťou je tiež bezobalový nákup do prinesených koreničiek, dóz alebo vrecúšok. Štandardne všetok tovar balíme do kvalitných plastových ZIP vrecúšok s možnosťou opakovateľného uzatvárania, ale na želanie vám radi produkty zabalíme do papierových vrecúšok.
Zaobstarať si tu môžete tiež doplnky ako napr. mlynčeky na kávu aj korenie, koreničky, kávovary typu french press a mocca a nepreberný výber plechových dóz na čaj, kávu a ďalšie potraviny.
Celý sortiment je tiež dostupný aj tu v internetovom obchode s doručením po celej Slovenskej republike od 3,60 EUR.
Kontakty a otváracia doba obchodu | Viac informácií o doprave