„Krčmárka, piva nalej a mäsa pridaj! A poriadne ho okoreň, inak ti kumpáni vyklepkajú krčmu a teba vezmú aj s pivným sudom do rieky, ako sa patrí na každého, kto ľud šidí na chuti!“ Takto sa to robilo v stredoveku – žiadne mdlé mäso, žiadne plané chute, ale poriadna dávka korenia, ktorá zavonia na hony ďaleko a priláka každého od ťažkej roboty rovno k stolu!
Takže žiadne lajdáctvo! Mäso pekne korením posypať, rukami votrieť, nech sa to vsiakne ako pivo do smädného pocestného, a potom s tým hybaj na oheň, do pece alebo na gril. Len čo sa mäso rozvoní, zbehne sa celá chasa, rozrazí dvere a začne ho trhať priamo z pekáča! A kto pri stole len šťuchá vidličkou, toho zavesiť za päty alebo aspoň vyprášiť zo svetlice! Pretože či už robíte kuracie krídelká, šťavnaté stehienka, pečené bravčové alebo poriadne hovädzie flákoty, toto korenie zaistí, že sa bude žrať, mlaskať a zapíjať, až sa stoly budú prehýbať!
Ako s korením naložiť, aby sa hostia bili o posledné sústo?
- Na pečené a grilované mäso – Kurčatá, bravčové, hovädzie, jedno aké zviera, hlavne nech je dobre okorenené a šťavnaté!
- Na špízy a rebrá – Okoreniť, napichnúť, hodiť nad plamene a otáčať, kým sa neurobí chrumkavá kôrka!
- Do mäsovej marinády – Med, pivo, horčica a toto korenie – zmiešať, natrieť na mäso a nechať tak dlho, kým nezošaliete nedočkavosťou!
- Na poriadnu kýtu alebo flákotu v rúre – Okoreniť, podliať pivom, prikryť a nechať piecť tak dlho, kým sa mäso nerozpadáva samo od seba!
Tak zapáľte oheň, narazte sudy a privolajte kumpánov na poriadne hodovanie. Pretože pri chudobnej kaši by ste akurát dostali stoličkou po hlave, ale pri mäse, čo vonia po bylinkách a poriadnom korení, sa oslavuje, hoduje a spieva až do rána!
Tip krčmára – Nech je mäso šťavnaté a kôrka chrumkavá
Než mäso hodíte na plamene, zmiešajte korenie s rozpustenou masťou alebo pivom, nech poriadne nasiakne chuť. Dôkladne votrite do mäsa a rozhodne nešetrite, nechcete predsa servírovať sušenú podrážku, však?! Potom nechajte mäso aspoň chvíľu odležať, nech korenie prestúpi až do špiku kostí, a už len hodiť na ražeň alebo do pece a čakať, kým sa vôňa roznesie tak, že aj susedov pes začne vyvádzať.