Korenie na cestovinové šaláty

Taliani berú aj obyčajný cestovinový šalát rovnako vážne ako tiramisu. Áno, možno to na prvý pohľad vyzerá jednoducho, takmer nenápadne. Ale keď spojíte kvalitné suroviny, vznikne dokonalý chuťový koncert. A práve táto vyladená zmes korenín vám pomôže pripraviť taký cestovinový šalát, kvôli ktorému by aj Talian prišiel neskoro na futbal.

Restovaná cibuľa a paradajky vytvoria sladký základ, akoby upečený na slnku. Cesnak, paprika a chilli dodajú šmrnc, ktorý poznáte napríklad zo slovenskej kuchyne v Kalábrii. A do toho čerstvé tóny pažítky, petržlenu a saturejky, ktoré sa v Taliansku používajú napríklad v omáčkach z Ligúrie alebo pri dochucovaní šalátov v Toskánsku. Všetko drží pohromade kvapka oleja a morská soľ, ktorá zvýrazní chuť každého sústa. Táto zmes sa najlepšie hodí k talianskym šalátom typu Insalata di pasta alla Siciliana, alla Caprese alebo napríklad alla Pugliese. Stačí pár dobrých surovín a výsledok stojí za to.

Ako použiť korenie na cestovinové šaláty

Zmes funguje najlepšie, keď ju pridáte k cestovinám, ktoré sú ešte vlažné. Bylinky sa tak zjemnia a vôňa korenín sa krásne rozvinie. Nemusíte nič zložito variť, stačí cestoviny pokvapkať olivovým olejom, premiešať a nechať pár minút odležať. Ak pridáte aj trochu uvarenej vody z cestovín, všetko sa krásne spojí a vytvorí voňavý šalát ako z trattorie.

Recept na rýchly a jednoduchý cestovinový šalát
Uvarte si fusilli alebo farfalle, pridajte pár cherry paradajok, trochu strúhaného syra a dve lyžičky korenín. Všetko premiešajte, nechajte chvíľu odpočinúť a ľahký obed alebo večeru máte hotovú.

A ak milujete taliansku kuchyňu, vyskúšajte rôzne autentické regionálne recepty:

  • Do sicílskeho šalátu s tuniakom a kaparami – použite penne alebo fusilli, pridajte tuniaka v olivovom oleji, čierne olivy, kapary a pár sušených paradajok. Prisypte korenie, premiešajte a nechajte vychladiť. Skvelé s bielym vínom typu Grillo alebo Vermentino.
  • K šalátu v štýle Capresefarfalle alebo orecchiette, čerstvé paradajky, mozzarella a pár lístkov bazalky. Korenie podporí sladkosť paradajok aj cesnakový podtón, a keď k tomu pridáte pohár rosata z južného Talianska, ste doma.
  • Na toskánsky šalát s grilovanou zeleninoufusilli integrali (celozrnné špirálky), grilovaná cuketa, paprika, červená cibuľa a trochu syra pecorino. Zmes dodá zelenine chuť ako z vidieckej kuchyne uprostred Toskánska.
  • Do šalátu v štýle Puglieseorecchiette, rukola, cherry paradajky, strúhaný syr caciocavallo a trochu citrónovej šťavy alebo bieleho octu. Korenie rozvinie chuť paradajok aj byliniek a podčiarkne pikantnosť syra.

Tip na záver

Ak vám zostane trochu šalátu na druhý deň – čo sa asi nestane – nebojte sa ho oživiť čerstvými listami rukoly, kvapkou citrónovej šťavy a trochou strúhaného syra. Chute sa krásne prepoja a šalát získa sviežosť ako čerstvo pripravený. A keby mal byť obed trochu výdatnejší, podávajte cestovinový šalát ako predjedlo a k hlavnému chodu pridajte napríklad pečené kura s rozmarínom a pohár suchého Vermentina. Funguje to výborne.

Cestovinový šalát

Zloženie korenie na cestovinové šaláty
Krajina pôvodu Nemecko
Druh kuchyne, v ktorej sa cestovinový šalát s obľubou používa
 
Na čo sa cestovinový šalát väčšinou používa