Taliani berú aj obyčajný cestovinový šalát rovnako vážne ako tiramisu. Áno, možno to na prvý pohľad vyzerá jednoducho, takmer nenápadne. Ale keď spojíte kvalitné suroviny, vznikne dokonalý chuťový koncert. A práve táto vyladená zmes korenín vám pomôže pripraviť taký cestovinový šalát, kvôli ktorému by aj Talian prišiel neskoro na futbal.
Restovaná cibuľa a paradajky vytvoria sladký základ, akoby upečený na slnku. Cesnak, paprika a chilli dodajú šmrnc, ktorý poznáte napríklad zo slovenskej kuchyne v Kalábrii. A do toho čerstvé tóny pažítky, petržlenu a saturejky, ktoré sa v Taliansku používajú napríklad v omáčkach z Ligúrie alebo pri dochucovaní šalátov v Toskánsku. Všetko drží pohromade kvapka oleja a morská soľ, ktorá zvýrazní chuť každého sústa. Táto zmes sa najlepšie hodí k talianskym šalátom typu Insalata di pasta alla Siciliana, alla Caprese alebo napríklad alla Pugliese. Stačí pár dobrých surovín a výsledok stojí za to.
Ako použiť korenie na cestovinové šaláty
Zmes funguje najlepšie, keď ju pridáte k cestovinám, ktoré sú ešte vlažné. Bylinky sa tak zjemnia a vôňa korenín sa krásne rozvinie. Nemusíte nič zložito variť, stačí cestoviny pokvapkať olivovým olejom, premiešať a nechať pár minút odležať. Ak pridáte aj trochu uvarenej vody z cestovín, všetko sa krásne spojí a vytvorí voňavý šalát ako z trattorie.
Recept na rýchly a jednoduchý cestovinový šalát
Uvarte si fusilli alebo farfalle, pridajte pár cherry paradajok, trochu strúhaného syra a dve lyžičky korenín. Všetko premiešajte, nechajte chvíľu odpočinúť a ľahký obed alebo večeru máte hotovú.
A ak milujete taliansku kuchyňu, vyskúšajte rôzne autentické regionálne recepty:
- Do sicílskeho šalátu s tuniakom a kaparami – použite penne alebo fusilli, pridajte tuniaka v olivovom oleji, čierne olivy, kapary a pár sušených paradajok. Prisypte korenie, premiešajte a nechajte vychladiť. Skvelé s bielym vínom typu Grillo alebo Vermentino.
- K šalátu v štýle Caprese – farfalle alebo orecchiette, čerstvé paradajky, mozzarella a pár lístkov bazalky. Korenie podporí sladkosť paradajok aj cesnakový podtón, a keď k tomu pridáte pohár rosata z južného Talianska, ste doma.
- Na toskánsky šalát s grilovanou zeleninou – fusilli integrali (celozrnné špirálky), grilovaná cuketa, paprika, červená cibuľa a trochu syra pecorino. Zmes dodá zelenine chuť ako z vidieckej kuchyne uprostred Toskánska.
- Do šalátu v štýle Pugliese – orecchiette, rukola, cherry paradajky, strúhaný syr caciocavallo a trochu citrónovej šťavy alebo bieleho octu. Korenie rozvinie chuť paradajok aj byliniek a podčiarkne pikantnosť syra.
Tip na záver
Ak vám zostane trochu šalátu na druhý deň – čo sa asi nestane – nebojte sa ho oživiť čerstvými listami rukoly, kvapkou citrónovej šťavy a trochou strúhaného syra. Chute sa krásne prepoja a šalát získa sviežosť ako čerstvo pripravený. A keby mal byť obed trochu výdatnejší, podávajte cestovinový šalát ako predjedlo a k hlavnému chodu pridajte napríklad pečené kura s rozmarínom a pohár suchého Vermentina. Funguje to výborne.
