Preneste sa do okúzľujúceho sveta legendárnych holandských a belgických korenených sušienok Speculatius, známe tiež ako Speculoos alebo Dutch Windmill Cookies.
Naša koreniaca zmes Spekulatius kombinuje teplo škorice, zemité kúzlo muškátového orieška, upokojujúce dotyk klinčekov, nádych zázvoru a orientálne tóny kardamómu, aby vytvoril skutočne podmanivý chuťový zážitok. S korením Spekulatius môžete pripraviť nielen tieto tradičné sušienky, ale môžete ho použiť aj pri pečení muffínov, koláčov alebo napríklad do vašej rannej ovsenej kaše. Korenie je tiež ako stvorené na výrobu domácich lotusiek.
Recept na domáce sušienky "Spekulatius"
Čo budeme potrebovať:
- 250 g hladkej múky
- 125 g mäkkého masla
- 100 g kryštálového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička zmesi korenia Spekulatius
- 1 vajcia
Postup:
- Vo väčšej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a zmes korenia Spekulatius a odložte bokom.
- V ďalšej miske utrite maslo s cukrom dohladka a krémovej konzistencie.
- Pridajte vajcia a dôkladne premiešajte, kým nie je zmes dobre spojená.
- Postupne pridávajte suché ingrediencie do zmesi s maslom a cukrom. Dobre premiešajte, kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte malé množstvo mlieka.
- Cesto rozdeľte na dve časti a vytvarujte z každej časti valček. Zabaľte ich do potravinárskej fólie a dajte do chladničky na minimálne 1 hodinu (alebo pokiaľ nie je cesto pevné).
- Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Jednotlivé valčeky cesta vyberte z chladničky a nakrájajte na plátky s hrúbkou asi 5 mm.
- Plátky cesta preneste na pripravený plech a ľahko ich rozprestrite, aby sa sušienky nezlepili počas pečenia.
- Pečte sušienky vo vyhriatej rúre po dobu približne 10-12 minút, alebo pokiaľ nie sú ľahko zlatisté na okrajoch.
- Po vybratí z rúry nechajte sušienky chvíľu vychladnúť na plechu, potom ich presuňte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.