Keď 1. apríla vyšiel na webe dTestu článok o testu vanilkových cukrov, myslela som, že išlo o apríl. Nielen, že je priemyselne vyrábaný vanilkový cukor 3-5x drahší, než keď si ho vyrobíte doma, ale on dokonca ani často pravú vanilku neobsahuje. Nenechajte sa teda ťahať za nos a vyrobte si svoj vlastný vanilkový cukor. Je to naozaj jednoduché.
Potrebujete len cukor a vanilkový struk. Cukor môže byť práškový alebo kryštál, rafinovaný alebo trstinový, podľa toho, ktorý vám vyhovuje viac. Na kilo cukru dávam tri struky vanilky.
Vanilkový struk pozdĺžne narežete a lyžičkou alebo nožom vyškrabnite semienka. Semienka vanilky zmiešajte s cukrom a nasypte do dózy. Do cukru ešte zapichnite vanilkové struky a jeden až dva týždne nechajte stáť. Zhruba ob deň dózu s cukrom pretrepte, nech sa vanilková chuť rovnomerne prelne.
Miša Schneedorferová