Tandoori Masála je indická zmes korenia s typicky jasne červenou farbou. V pôvodnej veľmi štipľavej verzii túto farbu dodávali chilli papričky, zatiaľ čo dnes sa často stretávame s miernejším variantom s farbivom vyrobeným napr. z červenej repy alebo žltou zmesou s kurkumou.
Prečo je kura Tandoori tak neuveriteľne populárne pochopíme hneď, ako ho prvýkrát ochutnáme. Ostrú korenistú chuť marinády totiž zamatovo zjemňuje jogurt. A tiež samotná príprava v špeciálnej peci Tandoor zohráva svoju významnú úlohu. Hlinená pec Tandoor je niečo medzi zemnou pecou a pecou murovanou, vzdialene podobná peci na pizzu. Je zvonovitého tvaru, aby dobre udržala teplo, ktoré dosahuje až 500°C. Pôvodne pec tisíce rokov slúžila na pečenie chleba a až na začiatku 20. storočia začal jeden reštaurátor na severe Indie piecť šťavnatá a chrumkavé kurčatá marinované v jogurte so zmesou korenia. V našich krajoch má doma pec Tandoor asi málokto, ale jej funkciu môžeme celkom dobre nahradiť klasickou elektrickou rúrou a ľahko si tak pripravíme Kurča Tandoori napríklad na nedeľný obed.
Recept pre 4 osoby:
- 1,5 kg kuracích paličiek
- 0,5 kg bieleho jogurtu
- 250 g kyslej smotany
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 2 polievkové lyžice zmesi korenie Tandoori Masala
- 1 čajová lyžička soli
Kuracie paličky pozdĺžne narežeme, mäso osolíme a potrieme citrónovou šťavou. Vo väčšej miske zmiešame jogurt s korením Tandoori Masála a do zmesi naložíme kuracie mäso. Misku vložíme do chladničky a najlepšie do druhého dňa necháme mäso poriadne odležať. Na hlbší plech vložíme papier na pečenie, na ktorý položíme marinované kuracie mäso a cca. 30 minút grilujeme v rúre na 200°C. Občas obraciame, aby sa kura nepripieklo. Na záver podávame s kyslou smotanou a ako prílohu odporúčame ryžu basmati.