Marocká polievka Harira s Harissou

 Marocká polievka Harira s Harissou
 

Marocká kuchyňa je rovnako pestrá a farebná ako miestne trhovisko, na ktorom nájdeme fascinujúcu zmes berberských, arabských, andalúzskych a stredomorských vplyvov. Ak by sme mali ochutnať len jedného zástupcu z tejto bohatej palety miestnych jedál, jednoznačne to bude polievka Harira z paradajok, šošovky a cícera.

Názov Harira je odvodený z arabského slova pre hodváb a odkazuje na vláčnu štruktúru tejto polievky, ktorá je plná chutí a vôní exotického korenia. V Maroku patrí k najpopulárnejším receptom a zvlášť obdobie Ramadánu si bez nej nedokáže predstaviť snáď žiadny obyvateľ tejto horúcej krajiny Afriky. Rovnakú rozmanitosť, ako je na stánkoch orientálnych trhovcov, nájdeme aj v receptoch na túto tradičnú polievku. Však sami Maročania hovoria, že žiadne dve misky Hariri nechutia rovnako, pretože koľko rodín, toľko variantov polievky.

My si k nedeľnému obedu môžeme túto polievku pripraviť vo vegetariánskom variante ochutenú pikantnou zmesou korenia Harissa, ktorá je ďalším fenoménom marockej kuchyne.


Recept pre 4 osoby:

  • 3 polievkové lyžice oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • 4 stopkaté zelery
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 500 g paradajkovej pasty
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 g červenej šošovky
  • 1 plechovka sterilizované cícerom
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky hnedého cukru
  • zväzok čerstvého koriandra
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice zmesi korenia Harissa

Olúpeme cibuľu, cesnak a mrkvu. Cibuľu a mrkvu nakrájame na drobné kocky. Z rapíkatého zeleru odstránime škrabkou vrchnú vláknitú vrstvu a nakrájame ho na kocky.

V hrnci rozpálime olej na strednú teplotu a opražíme cibuľu, pridáme mrkvu a zeler restujeme spoločne, až mrkva pustí farbu. Do hrnca prelisujeme cesnak, zamiešame a odstavíme z platničky. Vsypeme korenie Harissa a dôkladne všetko premiešame.

Prilejeme paradajkovú pastu, vývar a trstinový cukor, vrátime na oheň a privedieme do varu. V malom sitku prepláchneme hrsť červenej šošovky a pridáme ju do hrnca. Zvoľna varíme asi 20 minút, až šošovka zmäkne, strážime šošovku, aby sa nerozvarila. Scedíme a prepláchneme cícer, pridáme ho do hrnca a spoločne prehrejeme. Na záver môžeme pridať lístky čerstvého alebo sušeného koriandra a pokvapkáme citrónovou šťavou. Ako príloha je vhodný arabský chlieb.