Najlepšia texaská marináda na krkovičku

Krkovička je vďačný kus mäsa. Stačí ju poriadne naložiť, dopriať jej trochu času a ona sa vám za to odmení mäkkosťou, šťavnatosťou a vôňou, ktorá sa šíri ďaleko za plot. Tentoraz si ju pripravíme pekne po americky pomocou metódy tzv. suchého rubu, teda zmesi korenia, ktorá sa votre priamo do mäsa a postará sa o to, aby chuť bola vo vnútri aj na povrchu.

Nebudeme to však robiť úplne nasucho, ale pomôžeme si kvapkou oleja, aby sa korenie krásne spojilo a vytvorilo pri pečení voňavú, jemne karamelizovanú kôrku.

V hlavnej úlohe tohto nášho gastronomického predstavenia bude originálna zmes korenia Barbecue Colorado–Texas. Tá nás poteší intenzívnou vôňou údenej papriky, chilli papričiek, byliniek a trstinového cukru, takže si môžete byť istí, že vás prinúti zjesť prvý kúsok mäsa ešte pri grile.

Čo budeme potrebovať na domácu marinádu na krkovičku?

  • 2–3 lyžice korenia Barbecue Colorado–Texas
  • 1 lyžica oleja
  • voliteľne: lyžička trstinového cukru (ak to chcete naozaj dotiahnuť)

Ako krkovičku marinovať

Mäso jemne potrite olejom (alebo pokojne vôbec, ak je dosť prerastené), a korenie poriadne vmasírujte zo všetkých strán. Zabaľte do fólie alebo dajte do uzatvárateľnej nádoby a šupnite do chladničky. Najlepší efekt má cez noc, ale aj pár hodín spraví svoje.

Pri pečení alebo grilovaní si dajte načas. Nespechajte, neponáhľajte sa – pokojne podlejte trochou piva a nechajte to pomaly dôjsť. Kôrka sa urobí sama, len ju nechajte pracovať.

Chcete skúsiť niečo odvážnejšie?

Ak už máte krkovičku s Colorado–Texas v malíčku, siahnite nabudúce po Barbecue Churrasco. Táto juhoamerická varianta s cesnakom, oreganom, chilli a morskou soľou je výraznejšia, pikantnejšia a skvele funguje aj na steak alebo hovädzí roštenec. Krkovičke dodá mierne divoký a šťavnatý charakter a plnosť chuti.