Snáď v každej národnej kuchyni narazíte na nejaký variant fašírok, teda guličiek alebo placiek pripravených z mletého mäsa.
V Nemecku a Rakúsku, kde im hovoria Frikadelle, ich pripravujú prakticky rovnako ako u nás, teda mleté hovädzie či bravčové mäso s vajíčkom a strúhankou. V Dánsku sa tradičné mleté guličky pripravujú z teľacieho mäsa alebo rýb. Turecká kuchyňa je známa svojimi obaľovanými karbonátkami z jahňacieho mäsa a ak sa posunieme ešte oveľa ďalej na východ, narazíme napr. v Indonesii na zemiakový karbonátok perkidel, do ktorého sa tiež niekedy pridáva hovädzie mäso.
A samozrejme nesmieme zabudnúť na najslávnejšie karbonátok, teda hamburger. Ten je síce symbolom Ameriky, ale ako názov napovedá, prvýkrát sa objavil v nemeckom prístavnom meste Hamburg, kam ruskí námorníci priplávali s receptom na surový tatársky biftek, ktorý si ale nemeckí obyvatelia pre istotu osmažili.
Keď už sme sa z karbonátkovej cesty okolo sveta vrátili späť do Európy, máme pre vás jeden tip. Skúste do svojich domácich fašírok pridať zmes korenia Parížske korenie, vďaka ktorému získajú originálnu pikantnú chuť.
Recept pre 4 osoby:
- ¾ kg mletého mäsa (hovädzie, bravčové, kuracie alebo morčacie podľa vlastných preferencií)
- 1 stredná cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 vajcia
- 2 hrsti strúhanky
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 2 polievkové lyžice korenia Parížske korenie
- 2 lyžičky soli
Do misy nasypeme strúhanku, nadrobno nakrájanú cibuľku, podrvíme strúčiky cesnaku, rozklepneme vajíčko, pridáme Parížske korenie a soľ. Potom prilejeme trochu vody a dve polievkové lyžice sójovej omáčky.
Po premiešaní ingrediencií pridáme mleté mäso a všetko dôkladne prehniteme, aby sa strúhanková zmes dokonale spojila s mäsom. Pol hodinky si odpočinieme a počkáme, až sa chute vzájomne prepoja a môžeme sa vrhnúť na výrobu fašírok. Aby sa nám pri vytváraní bochníkov masová zmes nelepila na ruky, namáčame si ich do vody.
Keď máme fašírky pripravené, dáme do hlbšej panvice rozohriať olej alebo masť a medzitým rozšľaháme do mištičky dve vajíčka so štipkou soli alebo kvapkou sójové omáčky. Pred vkladaním fašírok na panvicu vždy bochník pretiahneme vajíčkom, aby pri vyprážaní vytvorilo tenkú krustičku. Takto pripravené fašírky sú šťavnaté a chutnejšie, než keď ich obaľujeme v strúhanke. Smažíme ich 15 minút po oboch stranách.