Vianoce sa blížia a s nimi aj čas na prípravu tých najobľúbenejších sladkostí – medovníkov. Medovníky sú tradičné pečivo, ktoré dokáže upútať pozornosť svojou vôňou, tvarmi aj bohatým zdobením. Aby boli vaše medovníky naozaj dokonalé – mäkké, chutné a krásne voňavé – máme pre vás overený recept, ktorý si ľahko pripravíte aj doma.
Čo budeme potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 100 g medu
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 2 polievkové lyžice medovníkového korenia
- štipka soli
Na zdobenie:
- 1 bielok
- 200 g práškového cukru
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- potravinárske farby podľa vašej chuti (voliteľné)
Ako na to:
-
Príprava cesta: V mise zmiešajte múku, práškový cukor, jedlú sódu, štipku soli a medovníkové korenie. V inom hrnci roztopte maslo s medom a potom ho nechajte trochu vychladnúť. Do múčnej zmesi pridajte vajcia a roztopené maslo s medom. Všetky suroviny dobre premiešajte a vypracujte hladké cesto.
-
Odležanie cesta: Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 24 hodín. Tento krok je veľmi dôležitý, aby cesto získalo správnu konzistenciu a chuť.
-
Vykrajovanie medovníkov: Po odležaní cesta ho vyberte z chladničky a nechajte pri izbovej teplote trochu zmäknúť, aby sa lepšie spracovávalo. Cesto rozvaľkajte na plát s hrúbkou asi 3–4 mm. Pomocou vykrajovačiek vytvárajte rôzne tvary a preneste ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Pečenie: Medovníky pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 8–10 minút, kým nebudú jemne zlatisté. Sledujte ich, aby sa nespálili, pretože tenšie medovníky sa upečú rýchlejšie.
-
Zdobenie: Po upečení nechajte medovníky vychladnúť. Medzitým si pripravte polevu – vyšľahajte bielok s práškovým cukrom a pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy. Poleva by mala byť hladká a hustá. Medovníky môžete zdobiť pomocou cukrárskeho vrecka alebo potravinárskymi farbami.
Tipy pre ešte lepšie medovníky
- Ak chcete mať medovníky mäkké hneď po upečení, pridajte do cesta trochu masla navyše alebo ich pečte kratší čas.
- Ak medovníky počas skladovania stvrdnú, vložte do nádoby s nimi plátok jablka – po pár dňoch budú opäť mäkké.
- Medovníkové korenie môžete použiť buď namiešané vlastné, alebo našu pripravenú dokonalú zmes medovníkového korenia, ktorá obsahuje desať rôznych druhov korenia.
S týmto receptom budú vaše medovníky nielen krásne vyzerať, ale aj skvele chutiť. Nezáleží na tom, či ich robíte na Vianoce alebo pri inej príležitosti – s dobrou zmesou korenia sa vám podaria vždy :-).