Recept na dokonalé perníčky

Vianoce sa blížia a s nimi aj čas na prípravu tých najobľúbenejších sladkostí – medovníkov. Medovníky sú tradičné pečivo, ktoré dokáže upútať pozornosť svojou vôňou, tvarmi aj bohatým zdobením. Aby boli vaše medovníky naozaj dokonalé – mäkké, chutné a krásne voňavé – máme pre vás overený recept, ktorý si ľahko pripravíte aj doma.

Čo budeme potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g medu
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy
  • 2 polievkové lyžice medovníkového korenia
  • štipka soli

Na zdobenie:

  • 1 bielok
  • 200 g práškového cukru
  • pár kvapiek citrónovej šťavy
  • potravinárske farby podľa vašej chuti (voliteľné)

Ako na to:

  1. Príprava cesta: V mise zmiešajte múku, práškový cukor, jedlú sódu, štipku soli a medovníkové korenie. V inom hrnci roztopte maslo s medom a potom ho nechajte trochu vychladnúť. Do múčnej zmesi pridajte vajcia a roztopené maslo s medom. Všetky suroviny dobre premiešajte a vypracujte hladké cesto.

  2. Odležanie cesta: Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 24 hodín. Tento krok je veľmi dôležitý, aby cesto získalo správnu konzistenciu a chuť.

  3. Vykrajovanie medovníkov: Po odležaní cesta ho vyberte z chladničky a nechajte pri izbovej teplote trochu zmäknúť, aby sa lepšie spracovávalo. Cesto rozvaľkajte na plát s hrúbkou asi 3–4 mm. Pomocou vykrajovačiek vytvárajte rôzne tvary a preneste ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

  4. Pečenie: Medovníky pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 8–10 minút, kým nebudú jemne zlatisté. Sledujte ich, aby sa nespálili, pretože tenšie medovníky sa upečú rýchlejšie.

  5. Zdobenie: Po upečení nechajte medovníky vychladnúť. Medzitým si pripravte polevu – vyšľahajte bielok s práškovým cukrom a pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy. Poleva by mala byť hladká a hustá. Medovníky môžete zdobiť pomocou cukrárskeho vrecka alebo potravinárskymi farbami.

Tipy pre ešte lepšie medovníky

  • Ak chcete mať medovníky mäkké hneď po upečení, pridajte do cesta trochu masla navyše alebo ich pečte kratší čas.
  • Ak medovníky počas skladovania stvrdnú, vložte do nádoby s nimi plátok jablka – po pár dňoch budú opäť mäkké.
  • Medovníkové korenie môžete použiť buď namiešané vlastné, alebo našu pripravenú dokonalú zmes medovníkového korenia, ktorá obsahuje desať rôznych druhov korenia.

S týmto receptom budú vaše medovníky nielen krásne vyzerať, ale aj skvele chutiť. Nezáleží na tom, či ich robíte na Vianoce alebo pri inej príležitosti – s dobrou zmesou korenia sa vám podaria vždy :-).