Ryby na bylinkovom masle – jednoduché, voňavé a sakramentsky dobré

Niekedy netreba vymýšľať zložité recepty. Stačí čerstvý filet, kúsok bylinkového masla a trocha trpezlivosti pri pečení alebo grilovaní. Či už pripravujete lososa na bylinkovom masle, pstruha v rúre alebo napríklad zubača na panvici, s maslom plným voňavých byliniek z toho vždy vznikne jedlo, ktoré poteší chuť aj vôňu.

Ryby samy o sebe často nepotrebujú žiadne zložité úpravy. Práve preto je bylinkové maslo ideálnym parťákom. Dodá chuť, šťavnatosť a najmä vôňu, ktorá priláka celú rodinu.

Keďže ryby nemajú príliš výrazné mäso, odporúčame ich kombinovať s jemnejšími bylinkami. Skvele funguje estragón, tymian, rozmarín alebo medvedí cesnak, ktorý dodá jemne pikantný podtón. Výhodou domáceho masla je, že si ho môžete pripraviť vopred, zamraziť a pri varení len siahnuť do mrazničky. Z vlastnej kuchyne vieme, že toto šetrí čas aj stres pri varení.

Najlepšie korenie na rybie bylinkové maslo

Okrem klasických byliniek môžeme pripraviť bylinkové maslo aj s korením, ktoré je určené priamo na ryby.

  • Ryby na bylinkách – ideálna zmes do masla, vonia po kôpri, estragóne a tymiane. Hodí sa aj na dochutenie samotnej ryby.
  • Ryby v rúre BIO – jemnejšia, ideálna na pečenie pstruha alebo tilapie. Skvele funguje v masle aj v samotnej marináde.
  • Ryby na grile BIO – výraznejšia a trochu pikantnejšia, ideálna ku grilovanému lososovi. Maslo s touto zmesou krásne vonia a ryba na grile je šťavnatá a dochutená tak akurát.

Vyskúšajte do masla primiešať aj trochu citrónového korenia, kôpru alebo len pár kvapiek olivového oleja. Maslo bude ľahšie a lepšie sa bude natierať.

Tipy z kuchyne

Losos na bylinkovom masle: Na panvici rozohrejte plátok masla so zmesou Ryby na grile BIO, položte lososa kožou nadol, opekajte 4–5 minút a potom otočte. Maslo sa krásne vpije do mäsa a vytvorí voňavý film.

Pstruh s bylinkovým maslom: Pstruha naplňte bylinkovým maslom s trochou citróna, zabaľte do alobalu a dajte piecť na 180 °C asi 20 minút. Maslo udrží rybu šťavnatú.

Tilapia, zubáč alebo iná biela ryba: Stavte na kombináciu masla s korením Ryby v rúre a trochou citrónovej šťavy. Táto kombinácia je ideálna pre tých, ktorí majú radi jemnejšie chute.

Slimáky s bylinkovým maslom: Nemusíte skúšať len ryby. Klasikou sú aj slimáky s bylinkovým maslom. Ak máte doma formičky na slimáky alebo sa nebojíte experimentovať, maslo s cesnakom, medvedím cesnakom a estragónom vytvorí chuť hodnú francúzskej reštaurácie. Prekvapí vás, ako jednoducho to ide aj doma.