Sambal

 Sambal
 

Sambal je indonézska chilli omáčka alebo pasta, ktorá sa pripravuje zo zmesi chilli papričiek, korenia a ďalších prísad ako sú krevety, šalotka, pór a palmový cukor. Chilli papričky, ktoré sú základom sambalu, sa do Indonézie dostali až v16. storočia s Portugalcami.

Sambal ale existoval už stovky rokov predtým. Len namiesto chilli sa používalo tunajšie dlhé korenie a zázvor. Je však jasné, že chilli papričky posunuli pikantnosť sambalu a celej indonézskej kuchyne na oveľa vyššiu latku.

So sambalom od rána do noci

So sambalom celé indonézske súostrovie vstáva, žije s ním a večer si ľahne. A dá sa povedať, že doslova, pretože väčšina obyvateľov si skutočne nevie predstaviť deň, ktorý by nezačal s touto ostrou omáčkou, ktorú si rodiny pripravujú samy doma. Jej príprava prebieha v kamennom mažiari, kde sa drvia a trú najprv chilli papričky a potom sa postupne pridávajú ďalšie ingrediencie. Pálčivá vôňa drveného chilli sa potom intenzívne šíri po celom dome a láka jeho obyvateľov k stolu.

Na svete existuje minimálne 350 variantov sambalu. Najznámejšia je Sambal oelek, zmes červených chilli, octu a soli. Tento jednoduchý variant ale neprináša takú paletu chutí, ktoré objavíte v prepracovanejších variantoch sambalu, do ktorých sa pridáva cesnak, zázvor, šalotka, krevetová pasta, tofu, pór a dokonca aj ovocie a orechy.

Na ryžu i ako dip

Sambal je rovnako prispôsobivý ako miestni kuchári, ktorí ho pripravujú. Zamiešať si ho môžete so smaženou ryžou, pridať na karí, použiť ako marinádu alebo omáčku či na avokádové toasty alebo jednoducho ako dip pre čerstvú zeleninu.

Recept na sambalový dip

Dôkladným premiešaním nasledujúcich ingrediencií vyrobíte jednoduchý a rýchly dip k mäsu, zelenine alebo napríklad zemiakom.

  • 1/2 gréckeho jogurtu
  • 1/2 majonézy
  • 2 - 4 (podľa odvahy) polievkové lyžice sambalu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • štipka soli