Veľkonočný francúzsky quiche

 Veľkonočný francúzsky quiche
 

Slávny quiche (vyslovuje sa kiš) je francúzsky slaný koláč z krehkého maslového cesta, ktorý sa plní zmesou vajec, smotany, syra a niečoho dobrého navrch – napríklad slaniny, póru alebo zeleniny. Recept na tento koláč už dávno prekročil hranice Francúzska a získal si obľubu po celom svete, pretože sa dá pripraviť na tisíc spôsobov, krásne vyzerá a ešte lepšie chutí.

My sme pripravili veľkonočnú verziu, ktorá krásne vonia po jarných bylinkách, je pekne nadýchaná a vďaka koreniu na miešané vajíčka má aj originálnu slávnostnú chuť. Ak navyše chcete, aby koláč žiaril veľkonočnou žltou farbou, stačí do vaječnej zmesi pridať lyžičku kurkumy.

Čo budeme potrebovať

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g studeného masla
  • 1 vajce
  • 1–2 lyžice ľadovej vody

Na plnku:

Na vaječnú zmes:

  • 5 vajec
  • 250–280 ml smotany na šľahanie
  • 150 ml mlieka
  • 200 g strúhaného syra (gouda, eidam alebo ich kombinácia)

Ako na to

Pripravte cesto:
V mise zmiešajte múku s maslom nakrájaným na kúsky, pridajte vajce a podľa potreby 1–2 lyžice ľadovej vody. Rukami vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu (pokojne aj 2).

Nachystajte plnku:
Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte na kocky nakrájanú slaninu a opečte dozlatista. Potom pridajte na kolieska nakrájaný pór a krátko poduste. Ak použijete šampiňóny, pridajte ich tiež. Dochutite štipkou muškátového orieška.

Vaječná zmes:
V mise vyšľahajte vajcia, smotanu a mlieko. Pridajte nastrúhaný syr, korenie na miešané vajíčka a prípadne aj kurkumu.

Veľkonočný quiche krok 1

Skladanie koláča:
Cesto vyvaľkajte na tenký plát a preneste do maslom vymastenej koláčovej formy s priemerom cca 24 cm. Okraje zarovnajte, dno popichajte vidličkou. Na cesto rovnomerne rozložte pripravenú plnku a zalejte vaječnou zmesou.

Veľkonočný quiche krok 2

Veľkonočný quiche krok 3

 

Veľkonočný quiche krok 4

Pečenie:
Pečte v predhriatej rúre na 190 °C asi 30–40 minút, kým nebude povrch krásne zlatistý a plnka pevná.

Veľkonočný quiche krok 5

Podávanie:
Quiche chutí výborne teplý, ale aj studený. Hodí sa ako pohostenie pre návštevu, ľahký obed alebo ako súčasť (nielen) veľkonočného stola.