Sušená alebo čerstvá bazalka?

 Sušená alebo čerstvá bazalka?
 

Nie vždy máme po ruke čerstvú bazalku, ktorá je samozrejme najlepšia, a tak sa hodí mať v zálohe aj sušenú alternatívu. Môžeme ale namiesto čerstvej použiť sušenú bazalku kedykoľvek?

Pravidlo na použitie sušených byliniek je pomerne jednoduché. Pokiaľ budete korenie tepelne upravovať (napr. omáčky alebo pri pečení či dusení mäsa), potom môžete použiť sušenú variantu, pretože sušené prísady sa pri varení dobre prelínajú s ostatnými ingredienciami. Sušené bylinky pridávajte do varenia skôr na začiatku, aby sa dobre povarili. Čerstvé sa naopak dávajú čo najneskôr, aby sa chuť nevyvarila.

Ak plánujete nasadiť bazalku napríklad do šalátu, určite siahnite po čerstvej rastlinke, pretože sušená nebude dobrá.

A ešte jedna rada na záver. Sušená bazalka je intenzívnejšia, než tá čerstvá. Pridávajte ju teda zhruba o tretinu menej, než by ste dali tej čerstvej.