Korenie Bazalka
Bazalka je bylinka s ostrejšou aromatickou chuťou, ktorá povzbudzuje stravníkov k jedlu a podporuje trávenie.
Sušená bazalka sa používa na ochutenie rôznych druhov zeleninových pokrmov, polievok, bielych alebo paradajkových omáčok, špenátu či fazule. V talianskej kuchyni má samozrejme svoju významnú úlohu pri príprave pizze a cestovín. A rozhodne nesmieme zabudnúť na zverinu, ryby i rôzne morské živočíchy.
Chuť a vôňa
Vďaka obsahu silíc má typickú vôňu a sladkastú chuť.
Kde sa pestuje
India, Egypt, Európa
Na čo sa používa
Do paradajkovej omáčky na cestoviny, na pizzu, do polievok, k dusenému mäsu, na kura alebo ryby.
Recept
RAJSKÁ POLIEVKA 2 konzervy drvených paradajok, 200 ml zeleninového vývaru, 50 g masla, 1 lyžica olivového oleja, 1 jarná cibuľka, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica bazalky, 1 lyžička medu, soľ, pep. Na oleji a masle opražte nakrájanú jarnú cibuľku a rozdrvený cesnak. Pridajte paradajky, 15 minút duste a prilejte vývar. Prisypte bazalku, ochuťte medom, soľou a čiernym korením, premiešajte a varte ďalších 10 minút. Cestovinovú ryžu uvaríme podľa návodu zvlášť a primiešame do polievky.
Krajina pôvodu
Egypt
Etiketa pre bazalku
Cena: 0,15 EURKúpiť etiketu
Označte si svoje dózy štýlovou etiketou na hnedej odolnej samolepke. K tomu navyše dostanete aj etiketu s popisom a zložením, ktorú tiež môžete na dózy nalepiť. Alebo si z týchto etikiet vytvorte vlastný katalóg obľúbených produktov.
Viac informácií
Míša z Království doporučuje
Čerstvú alebo sušenú? Pokiaľ budete bylinku tepelne upravovať (napr. omáčky alebo pečenie mäsa), potom môžete použiť sušenú. Do šalátu ale siahnite po čerstvej bylinke.
Bazalka je dostupná v týchto variantoch
Dávkovanie bazalky
Narazili ste v recepte na bazalku a neviete aké množstvo odmerať? Pripravili sme pre vás tabuľku s najbežnejším dávkovaním.
Zarovnaná čajová lyžička | 1 g |
Vrchovatá čajová lyžička | 1 g |
Zarovnaná polievková lyžica | 3 g |
Vrchovatá polievková lyžica | 3 g |
Miery sú samozrejme približné a vždy platí, že by ste bazalky mali dávať podľa svojich vlastných chuťových preferencií.
Ako sa bazalka povie:
iné názvy:
|
bazalika
|
latinsky:
|
Ocimum basilicum
|
česky:
|
bazalka
|
anglicky:
|
basil
|
nemecky:
|
Basilikum
|
francúzsky:
|
basilic
|
vietnamsky:
|
hung tây
|
Druh kuchyne, v ktorej sa bazalka s obľubou používa
Na čo sa bazalka väčšinou používa
Kde kúpim bazalku?
Nielen bazalku, ale aj ďalšie rôzne korenie, kávu, čaj a rôzne dobroty kúpite tu na e-shope alebo v našom obchode Království chuti v Prahe v Českej republike.
Rodinný obchod Kráľovstvo chuti manželov Michaely a Jana Schneedorferových je najväčším kamenným špecializovaným obchodom s korením v Českej republike, v ktorom nájdete cez 400 druhov čerstvého korenia a nepočítane rôznych byliniek, praženej kávy, čajov, orechov, sušených plodov a ďalších dobrôt, vrátane bazalky.
Pri vstupe do tohto nenápadného obchodíku vás napadne, že snáď ani nie ste v obchode, ale skôr v unikátnom múzeu, pretože celý sortiment je dostupný vo veľkých sklenených dózach a tak si ho môžete pred nákupom dôkladne prezrieť a ovoňať. Mnoho zákazníkov tiež privíta, že korenie možno zakúpiť v takmer ľubovoľnom množstve a môžu tak smelo v kuchyni experimentovať s novými neznámymi chuťami. Samozrejmosťou je tiež bezobalový nákup do prinesených koreničiek, dóz alebo vrecúšok. Štandardne všetok tovar balíme do kvalitných plastových ZIP vrecúšok s možnosťou opakovateľného uzatvárania, ale na želanie vám radi produkty zabalíme do papierových vrecúšok.
Zaobstarať si tu môžete tiež doplnky ako napr. mlynčeky na kávu aj korenie, koreničky, kávovary typu french press a mocca a nepreberný výber plechových dóz na čaj, kávu a ďalšie potraviny.
Celý sortiment je tiež dostupný aj tu v internetovom obchode s doručením po celej Slovenskej republike od 3,60 EUR.
Kontakty a otváracia doba obchodu | Viac informácií o doprave