Bazalka BIO / Korenie

Bazalka je nepostrádateľnou bylinkou stredomorskej kuchyne, ktorá svojou sladko korenistou, jemne korenistou chuťou dokáže povýšiť jedlo na novú úroveň. Sušená bazalka má intenzívnejšiu arómu než čerstvá, a preto je ideálna do teplých jedál, kde sa jej chuť krásne rozvinie počas varenia. Skvele sa hodí do paradajkových omáčok, polievok, marinád, na pizzu aj grilované mäso.

Na čo sa sušená bazalka najlepšie hodí?

Sušená bazalka potrebuje trochu času, aby sa jej chuť naplno rozvinula – preto ju pridávajte počas varenia alebo dusenia.

  • Paradajkové omáčky a cestoviny – Dokonalá do boloňskej omáčky, omáčky marinara alebo domáceho pesta. Bazalka sa výborne kombinuje s cesnakom a olivovým olejom.
  • Pizza a pečivo – Neodmysliteľná súčasť bylinkových zmesí na pizzu. Skvele sa hodí aj do slaných žemlí, focaccie alebo bylinkového masla.
  • Polievky a vývary – Perfektná do paradajkových polievok, minestrone alebo zeleninových krémových polievok, kde dodá svieži bylinkový nádych.
  • Mäso a ryby – Výborná na kuracie, morčacie mäso aj ryby, kde sa krásne spojí s citrónom a olivovým olejom.
  • Strukoviny a zelenina – Dochutí fazuľu, šošovicu aj cícer, skvele ladí so zeleninovými zmesami s baklažánom, cuketou alebo paprikami.
  • Ochutené oleje a octy – Stačí ju naložiť do olivového oleja alebo vínneho octu a získate skvelý základ pre šalátové dresingy a marinády.

Ak chcete z bazalky dostať maximum chuti, pred použitím ju jemne rozotrite medzi prstami – tým uvoľníte jej esenciálne oleje a arómu. A ak radi experimentujete, skúste bazalku zmiešať s oreganom, tymianom a sušeným cesnakom – vytvoríte tak výbornú domácu bylinkovú zmes na pizzu, cestoviny aj grilované jedlá.

Míša z Kráľovstva chuti odporúča
Michaela Schneedorferová Čerstvú alebo sušenú? Pokiaľ budete bylinku tepelne upravovať (napr. omáčky alebo pečenie mäsa), potom môžete použiť sušenú. Do šalátu ale siahnite po čerstvej bylinke.
 
Dátum minimálnej trvanlivosti 31. 10. 2027
Krajina pôvodu Egypt
Bazalka je dostupná v týchto variantoch
 
Druh kuchyne, v ktorej sa bazalka s obľubou používa
 
Na čo sa bazalka väčšinou používa