Čaj Pu-Erh má svoje korene hlboko v čínskej tradícii, no s týmto čajom sa prenesieme do čistých a pokojných horských oblastí Južnej Kórey. A je to cítiť. Namiesto ťažkej zemitosti, ktorú poznáme z klasických Pu-Erhov z Yunnanu, prináša tento kúsok príjemne jemný, čokoládovo zamatový zážitok, ktorý poteší aj tých, ktorí sa týmto typom čajov doteraz skôr vyhýbali.
Je to postfermentovaný čaj, teda taký, ktorý sa po spracovaní ešte necháva zrieť. Vďaka tomu z neho zmizne ostrosť a trpkosť a namiesto toho vynikne hlboká, zaoblená chuť, ktorá pripomenie tmavú čokoládu, vlhké drevo po daždi alebo prichádzajúcu jeseň.
Kórejský charakter
Čo robí juhokórejský Pu-Erh výnimočným? Predovšetkým krajina, z ktorej pochádza, a spôsob, akým je čaj pestovaný a spracovaný. Malá čajová záhrada s ekologickým prístupom sa venuje lístkom s takou starostlivosťou, akú vo veľkovýrobe len ťažko nájdete. Výsledkom je jemnejšia a čistejšia podoba klasického Pu-Erhu, ktorá namiesto drsnosti ponúka vyváženosť a hebkosť. Kto hľadá čaj s eleganciou a vnútorným pokojom, nájde v ňom tichého spoločníka na príjemné chvíle so šálkou nezabudnuteľného čaju.
Koľko nálevov zvládne?
Tento čaj poteší aj svojou výdržou – z jednej dávky pripravíte 3 až 5 nálevov, pričom každý prináša trochu iný zážitok. Prvý býva výraznejší, ďalšie jemnejšie a postupne sa rozvíjajú nové chuťové vrstvy. Zalievať treba vriacou vodou, prvý nálev nechajte 2–3 minúty, pri ďalších čas predlžujte.