Krevety pikantné BIO / Korenie

Máte radi krevety? Potom určite poznáte ich klasickú kombináciu s cesnakom, citrónom, bylinkami alebo jemným chilli. A teraz si predstavte, že tieto chute doplníme o ďalšie ingrediencie a posunieme ich ešte o úroveň vyššie k dokonalosti:

Vločky z morských rias krásne podčiarknu prirodzenú chuť morských plodov. Citrónová tráva, kôra mandarínky a pomaranča vnesú do jedla ľahkú citrusovú sviežosť, ktorú dopĺňajú jemné ovocné tóny šípky. A k tomu všetkému na záver štipka údenej papriky. Tá pridá jemný dymový tón, takže krevety chutia ako z grilu na večernej pláži.

Výsledná chuť je vyvážená, originálna a pritom prirodzená – ako keď spojíte to najlepšie zo Stredomoria, Ázie a grilu. Koreniaca zmes funguje skvele nielen na krevety, ale aj na ďalšie morské plody, ryby či zeleninu. Zmes na krevety stačí premiešať s olivovým olejom, prípadne podľa chuti pridať kvapku citróna. Krevety potrite a nechajte chvíľu odležať. Potom už len krátko orestujte, dajte piecť do rúry alebo ugrilujte. Takto pripravené krevety sú výborné ako predjedlo, hlavné jedlo aj súčasť studeného šalátu.

Na čo všetko sa toto korenie hodí?

Okrem kreviet si zmes korenia výborne rozumie aj s ďalšími morskými plodmi, rybami a prímorskou kuchyňou. Skúste napríklad:

  • Rybacie filety – korenie sa hodí k lososovi, treske aj pražme. Stačí rybu potrieť ochuteným olejom, pridať pár plátkov citrusov a upiecť v rúre alebo na panvici. Chuť bude svieža a šťavnatá.
  • Morské plody – nielen krevety, ale aj kalamáre, mušle či chobotnice s korením získajú originálny šmrnc, ktorý však neprebije ich jemnú chuť. Skvelé do cestovín, na panvici s cesnakom alebo len tak s pohárom vína.
  • Cestoviny, rizoto a lasagne – zmes korenia dobre ladí s paradajkami, smotanou aj vínom a dodá celému jedlu nevšednú vôňu a chuť.
  • Zelenina a tofu – pridajte korenie do pečenej zeleninovej misy alebo na orestované tofu. Hodí sa aj do studených mís, ryžových šalátov alebo do wrapu. Chuť tohto korenia je iná než pri bežnom korení na zeleninu – jemne dymová, citrusová a voňavá.
  • Feta a jogurtové dipy – posypte korením syr feta, pokvapkajte olejom a krátko zapečte. Alebo premiešajte s jogurtom a máte dip ku grilovaným krevetám, rybe alebo zelenine.

Tip: pečené krevety

Krevety premiešajte s touto zmesou korenia, olivovým olejom, štipkou soli, trochou šťavy z mandarínky a drveným cesnakom. Rozložte ich do pekáča, pridajte plátky citróna a pečte pri 200 °C asi 7 minút. Nakoniec posypte čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte len tak s bagetkou, alebo ako súčasť šalátu s rukolou a pomarančom.

Zloženie korenie na morské plody
Krajina pôvodu Nemecko
Druh kuchyne, v ktorej korenie na krevety s obľubou používajú
 
Na čo sa korenie na krevety väčšinou používajú