Korenie Ajowan
Ajowan (Adžvan), tiež u nás známy ako koptská rasca, sa v indickej kuchyni obvykle praží či smaží na prepustenom masle ghí, aby sa rozvinula aróma korenia. Ajowan je vôňou podobný tymiánu, chutí anízu a oreganu, ale keďže má oveľa ostrejšiu chuť, užíva sa v menšom množstve. Pretože ajowan pôsobí ako prírodný prostriedok proti nadúvaniu, často sa pridáva do šošovky. V Afganistane sa sype na chlieb a slané pečivo.
Chuť a vôňa
Horkastá, ostrá chuť pripomínajúca aníz a oregano, vôňa podobná tymiánu.
Kde sa pestuje
India, Irán
Na čo sa používa
Na zeleninové pokrmy, strukoviny, huby, pri príprave polievok, duseného mäsa, rýb, karí, na grilovanú hydinu, ako posyp na chlieb a sušienky.
Príprava
Vhodná je úprava vyprážaním na prepustenom masle (ghí).
Upozornenie
Tehotné a dojčiace mamičky by nemali užívať Ajowan kvôli možným nepriaznivým účinkom na vývoj bábätka. Vo vysokých dávkach je Ajowan považovaný za toxický a môže dôjsť k vážnej otrave.
Krajina pôvodu
India
Etiketa pre ajowan
Cena: 0,15 EURKúpiť etiketu
Označte si svoje dózy štýlovou etiketou na hnedej odolnej samolepke. K tomu navyše dostanete aj etiketu s popisom a zložením, ktorú tiež môžete na dózy nalepiť. Alebo si z týchto etikiet vytvorte vlastný katalóg obľúbených produktov.
Viac informácií
Míša z Království doporučuje
Pridajte štipku ajowanu do ryže pre príjemnú vôňu a chuť po tymiane.
Dávkovanie ajowane
Narazili ste v recepte na ajowan a neviete aké množstvo odmerať? Pripravili sme pre vás tabuľku s najbežnejším dávkovaním.
Zarovnaná čajová lyžička | 3 g |
Vrchovatá čajová lyžička | 3 g |
Zarovnaná polievková lyžica | 8 g |
Vrchovatá polievková lyžica | 10 g |
Miery sú samozrejme približné a vždy platí, že by ste ajowane mali dávať podľa svojich vlastných chuťových preferencií.
Ako sa ajowan povie:
iné názvy:
|
awan, adžvan, adžvaín, koptská rasca, habešská rasca, amun, indický aníz, javánske semeno
|
latinsky:
|
Trachyspermum ammi
|
česky:
|
drsnoplodka, adiowan
|
anglicky:
|
ajwain, ajowan
|
nemecky:
|
Ajowan, Kónigskümmel
|
francúzsky:
|
Ajowan
|
Druh kuchyne, v ktorej sa ajowan s obľubou používa
Na čo sa ajowan väčšinou používa
Kde kúpim ajowan?
Nielen ajowan, ale aj ďalšie rôzne korenie, kávu, čaj a rôzne dobroty kúpite tu na e-shope alebo v našom obchode Království chuti v Prahe v Českej republike.
Rodinný obchod Kráľovstvo chuti manželov Michaely a Jana Schneedorferových je najväčším kamenným špecializovaným obchodom s korením v Českej republike, v ktorom nájdete cez 400 druhov čerstvého korenia a nepočítane rôznych byliniek, praženej kávy, čajov, orechov, sušených plodov a ďalších dobrôt, vrátane ajowane.
Pri vstupe do tohto nenápadného obchodíku vás napadne, že snáď ani nie ste v obchode, ale skôr v unikátnom múzeu, pretože celý sortiment je dostupný vo veľkých sklenených dózach a tak si ho môžete pred nákupom dôkladne prezrieť a ovoňať. Mnoho zákazníkov tiež privíta, že korenie možno zakúpiť v takmer ľubovoľnom množstve a môžu tak smelo v kuchyni experimentovať s novými neznámymi chuťami. Samozrejmosťou je tiež bezobalový nákup do prinesených koreničiek, dóz alebo vrecúšok. Štandardne všetok tovar balíme do kvalitných plastových ZIP vrecúšok s možnosťou opakovateľného uzatvárania, ale na želanie vám radi produkty zabalíme do papierových vrecúšok.
Zaobstarať si tu môžete tiež doplnky ako napr. mlynčeky na kávu aj korenie, koreničky, kávovary typu french press a mocca a nepreberný výber plechových dóz na čaj, kávu a ďalšie potraviny.
Celý sortiment je tiež dostupný aj tu v internetovom obchode s doručením po celej Slovenskej republike od 3,60 EUR.
Kontakty a otváracia doba obchodu | Viac informácií o doprave