Mletý borievka má intenzívnu živicovú vôňu a plnú, korenistú chuť, ktorá pripomína zmes borovice, citrusov a korenia. Vďaka tomu dodáva jedlám hĺbku a jemnú divokosť, ktorá sa skvele hodí k tmavým mäsám, omáčkam alebo marinádam. Oproti celým bobuliam sa mletá borievka rýchlejšie uvoľňuje do jedla a lepšie sa vstrebáva, čo z nej robí ideálnu voľbu tam, kde chcete okamžite zvýrazniť chuť pokrmu.
	Kam sa mletá borievka najlepšie hodí?
Mletá borievka je skvelá na rýchle dochutenie a jednoduché premiešanie s ostatnými ingredienciami. Jej živicové tóny sa výborne hodia k mäsitým jedlám, ale prekvapivo aj do pečiva či likérov.
- Marinády na divinu a tmavé mäso – Výborne dochutí srnčie, diviačie, jelenie aj hovädzie mäso. Zmiešajte ju s cesnakom, rozmarínom a vínom a vytvoríte dokonalú marinádu na divinu.
 
- Omáčky a dusené jedlá – Skvelá do sviečkovej, hubovej omáčky alebo guláša, kde zvýrazní korenistú chuť mäsa a dodá mu príjemný, lesný nádych.
 
- Paštéty a mäsové zmesi – Ideálna do domácich paštét, klobás alebo sekanej, kde sa jej chuť krásne rozvinie a prepojí s ďalšími ingredienciami.
 
- Nakladaná zelenina a fermentácia – Mletú borievku môžete pridať do kvasenej kapusty, pickles alebo domácich nakladaných uhoriek, kde jej výrazná vôňa krásne doplní kyslý nálev.
 
- Domáce pečivo a perníky – Prekvapivo dobre ladí s medovým a vianočným pečivom, kde pridáva hrejivú, korenistú hĺbku.
 
Mletá borievka sa skvele hodí aj do domácich zmesí na grilovanie a údenie. Ak si pripravujete marinádu alebo suchý koreniaci rub na mäso, pridajte štipku mletej borievky – dodá jedlu hlbšiu, dymovo-korenistú vôňu s nádychom borovice. Perfektne sa hodí na divinu, bravčové, ale aj na údené syry či ryby. Ak chcete mäsu dodať ešte výraznejšiu chuť, skúste zmiešať borievku s údenou paprikou, rozmarínom a cesnakom – vytvoríte tak dokonalú kombináciu na grilovanie aj pomalé pečenie.