Celý červený borievka je skvelý pomocník v kuchyni, keď potrebujete jedlu dodať výraznú, no pritom jemne nasladlú korenistú chuť s borovicovým podtónom. Na rozdiel od klasickej čiernej borievky je mäkšia a trochu sladšia, takže krásne splynie s ostatnými surovinami a pritom si zachová svoj charakter. Najlepšie sa hodí k divine – či už pripravujete srnčie na víne, pečené diviačie alebo kačku s jablkami a kapustou. Skúste pár bobúľ rozdrviť v mažiari a pridať ich k bravčovej pečeni, hovädziemu gulášu alebo aj husacej pečienke. Výsledná chuť bude krásne výrazná a zaoblená.
	Kam sa červená borievka hodí?
Červená varianta borievky je prekvapivo všestranná, a hoci je najčastejšie spájaná s divinou, jej využitie siaha oveľa ďalej. Má nasladlú, ale ostrú chuť s živicovým nádychom a jemne ovocným dozvukom, takže jedlu dodá hĺbku a zaujímavú aromatickú linku. Pred použitím odporúčame bobule jemne rozdrviť – napríklad v mažiari alebo plochou stranou noža – aby sa uvoľnilo maximum vône aj chuti.
- Divina a tmavé mäso - Červená borievka je klasikou pri príprave diviačieho, srnčieho alebo pernatej zveriny. V kombinácii s červeným vínom, cesnakom a bylinkami vytvorí silný aromatický základ, ktorý mäso krásne prevonia a zvýrazní.
 
- Bravčové a hovädzie mäso - Ak pripravujete pečienku, ragú alebo dusené hovädzie, pridajte pár podrvených bobúľ borievky – dodajú mäsu zaujímavý korenistý tón, ktorý sa výborne dopĺňa s cibuľou, cesnakom a napríklad aj rascou.
 
- Kyslá kapusta, jablká a jesenné kombinácie - Jemne nasladlá živicová chuť borievky skvele ladí s jablkami, červenou repou alebo kyslou kapustou. Výborná kombinácia do zimných a jesenných jedál, napríklad ku kačke alebo husi.
 
- Omáčky, vývary a polievky - Bobule červenej borievky možno použiť aj do vývarov alebo omáčok, kde sa pomaly varia s ostatnými ingredienciami. Najlepšie vynikne v kombinácii s bobkovým listom, saturejkou alebo tymianom.
 
- Koreninové zmesi a marinády - Či už si pripravujete vlastnú zmes na divinu, guláš alebo zimné grilovanie, borievka by v nej rozhodne nemala chýbať. Skvele dopĺňa tymian, rozmarín alebo rascu.
 
Červená borievka nie je len kuchynská záležitosť. Spolu so svojou čiernou kolegyňou je základnou surovinou na výrobu ginu. Práve jej jemne sladká a voňavá chuť je tým, čo dáva niektorým ginom elegantný bylinný tón.