Toto biele korenie pochádza z údolia Penja v Kamerune v Afrike. Je známy pre svoju jedinečnú vôňu a chuť vďaka vulkanickej pôde, v ktorej sa pestuje.
Biele korenie Penja sa vyrába z plne zrelých bobúľ korenia, ktorá sa namáča do tečúcej horskej vody, aby sa odstránila vonkajšia šupka a odhalili sa tak vnútorné biele semená, ktoré sa následne sušia na slnku. Tento proces dáva bielemu koreniu Penja vycibrenú chuť, vyznačujúcu sa sladkými, mentolovými a drevitými tónmi s menej štipľavou arómou v porovnaní s čiernym korením.
Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam a obmedzenej produkcii je korenie Penja v kulinárskom svete vysoko cenené. Napokon to bol prvý produkt z Afriky, ktorý v roku 2013 dostal od Africkej organizácie duševného vlastníctva status chráneného zemepisného označenia (PGI), čo je potvrdenie jeho kvality a spojenie so špecifickou zemepisnou oblasťou Penja. Tento status je podobný označeniu potravinám, ako je šampanské alebo parmezán.
Penja korenie je skvelým spoločníkom pri grilovaní. Toto silné korenie sa stáva dokonalým spojencom grilovaných steakov a hydiny. Ale korenie Penja nepovznáša len vaše mäso; jeho jemne sladká a jemná štipľavosť sa hodí aj k morským plodom. S nádychom bieleho korenia Penja sa grilované ryby, krevety alebo mušle premení z jednoduchých pokrmov na živé kulinárske kreácie, ktoré vám pripomínajú hostinu na brehu mora.
Svoje významné miesto má korenie Penja i v polievkach, pečenej alebo grilovanej zelenine a dusených pokrmoch. Pár guličiek tohto korenia do vašich omáčok dodá nečakaný, ale napriek tomu lahodný punc, takže všetci pri stole budú žiadať vašu tajnú ingredienciu.
Či už chystáte rýchle miešané vajcia na raňajky alebo pripravujete bohaté vajcia benedikt na brunch, pridanie korenia Penja im dodá luxusný šmrnc a premení jednoduché jedlo na opulentnú pochúťku.
Ak ste milovníci syrov, toto korenie pre vás nebude ničím menším, než zjavením. Pár podrvených guličiek korenia Penja pridajte na syrové fondue alebo makaróny so syrom a budete prekvapení, ako dobre toto korenie ladí s krémovosťou syra.