23. septembra 2020
Vznik tradičnej čínskej zmesi Korenie piatich vôní je zahalený tajomstvom av starých čínskych legendách sa o nej hovorí už v 4. storočí pred naším letopočtom, kedy sa učenci čínskej medicíny snažili o nájdenie rovnováhy medzi piatimi základnými chuťami čínskej kuchyne - teda sladká, slaná, kyslá, horká a korenená. Pokračovať
|
16. septembra 2020
Aj keď história využitia tekvíc v kuchyni je stará 7 000 rokov, dnes veľmi populárna tekvicová polievka vznikla až na začiatku 19. storočia. Dátum vzniku tekvicovej polievky je presne 1. januára 1804. Pokračovať
|
4. septembra 2020
Ako je výroba domáceho tekvicového sirupu jednoduchá, tak veľmi je tento sirup výborný. Okrem legendárneho tekvicového laté (Pumpkin Spice Latte) si môžete sirup naliať na palacinky, vafle alebo na krupicovú či ovsenú kašu. Skrátka, jeho miesto je všade tam, kde by ste použili javorový sirup. Pokračovať
|
2. septembra 2020
Základom každého pravého guláša je masť, cibuľa, paprika a samozrejme hovädzie mäso. Aj keď návod na guláš nepatrí medzi najzložitejšie recepty, na začiatku 1000 rokov starého gulášového príbehu bolo toto jedlo ešte oveľa jednoduchšie. Pokračovať
|
26. augusta 2020
Asafoetida je veľmi zvláštne indické korenie s ešte zvláštnejším českým názvom. Pre jeho špecifickú arómu sa mu hovorí čertovo lajno. Tento názov na prvý dojem môže neznalého kuchára odradiť, ale to by bola veľká chyba. Pokračovať
|
20. augusta 2020
Taliansko, zeleninové šaláty a bylinky, to jednoznačne patrí k sebe. Vyskúšajte tento recept na domácu bylinkovú zálievku na zeleninový šalát v talianskom štýle. Pokračovať
|
19. augusta 2020
Cajunská kuchyňa je známa svojimi jednoduchými receptami s ostrými chuťami. Jej históriu môžeme vystopovať až do Francúzska, odkiaľ sa francúzski osadníci vydali do Nového Škótska v Kanade. Keď v roku 1755 odmietli prisľúbiť vernosť britskej korune, boli deportovaní do močaristých oblastí Louisiany v Spojených štátoch. Pokračovať
|
12. augusta 2020
Ajowan patrí ku koreniu, ktoré je v našich kuchyniach takmer neznáme, aj keď prvé zmienky o ňom na území Európy nájdeme už v polovici 16. storočia. Domovinou ajowanu je India, Stredný východ a severná Afrika.
Jeho chuť je horkastá a štipľavá, pripomínajúca aníz alebo oregano. Pokračovať
|
5. augusta 2020
Hovorí sa, že čierne korenie je kráľ korenia. A bude to tak právom, pretože táto drobná pálivá gulička je jedným z najväčších hýbateľov ľudských dejín. Jeho pieporná história začína 4 000 rokov pred naším letopočtom, kedy sa prvýkrát objavil v indickej kuchyni. Pokračovať
|
29. júla 2020
Vanilkové struky, resp. kapsuly, sú jediným jedlým plodom z tropických orchideí, čo je najväčšia botanická rodina kvitnúcich rastlín na svete. Samotných vanilkovníkov je 150 druhov, ale v kuchyni sa stretneme iba s dvoma – bourbon a tahitensis. Pokračovať
|
22. júla 2020
Výnimočnosť sečuánskej kuchyne je taká výrazná, že UNESCO vyhlásilo hlavné mesto provincie Čcheng-tu za mesto gastronómie a potvrdilo tak unikátnu sofistikovanosť miestnej kuchyne, ktorá nemá inde na svete obdobu. Pokračovať
|
15. júla 2020
Možno niekoho prekvapí, že gyros je v gréckej kuchyni pomerne nováčik a aj keď niektoré povesti hovoria, že jeho korene siahajú až do doby Alexandra Veľkého, kedy si jeho vojaci pri slávnostiach opekali tenké kusy mäsa na dlhých mečoch, v novodobej histórii prvej gyrosy v Grécku objavili až v roku 1922 spoločne so stovkami tisíc utečencov z Turecka. Pokračovať
|
8. júla 2020
Húbárčenie je pre náš národ vášňou. Nie, že by sa huby inde vo svete nezbierali a nejedli, ale napríklad v Anglicku sa na tanieri objavia maximálne šampiňóny, vo Francúzsku alebo Taliansku dávajú prednosť len líškam, hríbikom či hľuzovkám a Američania si väčšinu húb nechajú doviezť zo zahraničia. Pokračovať
|
1. júla 2020
Pljeskavice sú hamburgery Balkánu. Za svoje národné jedlo ho považujú Srbi, ale bežne sa s nimi stretneme aj v Chorvátsku alebo v Bosne.
Ako korenie môžeme do pljeskavice pridať napr. dôvodov. Pokračovať
|
23. júna 2020
Tandoori Masála je indická zmes korenia s typicky jasne červenou farbou. V pôvodnej veľmi štipľavej verzii túto farbu dodávali chilli papričky, zatiaľ čo dnes sa často stretávame s miernejším variantom s farbivom vyrobeným napr. z červenej repy alebo žltou zmesou s kurkumou. Pokračovať
|
17. júna 2020
V španielskej paelle sa počas jej dlhej histórie objavilo mnoho rôznych ingrediencií od kurčaťa cez slimáky a morské plody až po krysy a hlodavce. Možno aj preto často tápeme a nevieme ako má správna paella vyzerať a ako ju pripraviť. Tak poďme nahliadnuť kuchárskym majstrom cez rameno a odhaliť jej tajomstvo. Pokračovať
|
15. júna 2020
Keď budeme pátrať po histórii chilli papričiek, veľmi rýchlo narazíme na rôzne teórie a štúdie vysvetľujúce, že ľudia papriky začali jesť a neskôr pestovať pre ich liečivé účinky a konzervačné schopnosti.
Lenže v skutočnosti bol na začiatku príbehu o chilli papričkách možno len taký malý kanadský žartík... Pokračovať
|
10. júna 2020
Drsné kaukazské pláne sú pravý opak tejto jemnej bylinkovej zálievky na zeleninové šaláty, ktorá je pripravená z tradičného arménskeho korenia Chmeli-Suneli. Pokračovať
|
10. júna 2020
Marocká kuchyňa je rovnako pestrá a farebná ako miestne trhovisko, na ktorom nájdeme fascinujúcu zmes berberských, arabských, andalúzskych a stredomorských vplyvov. Ak by sme mali ochutnať len jedného zástupcu z tejto bohatej palety miestnych jedál, jednoznačne to bude polievka Harira z paradajok, šošovky a cícera. Pokračovať
|
7. júna 2020
Bez rannej kávy sa jednoducho neprebudím. Sú to vaše slová? Možno si hovoríte, že vás šálka kávy, či už ráno, keď sa potrebujete „prebudiť“ alebo napríklad v noci, kedy zase potrebujete nezaspať, poriadne nakopne, dodá vám energiu a adrenalín a vy zrazu cítite, ako ste ožili a ako vám krv prúdi žilami. Naozaj nám dodá káva palivo a myseľ nám vystrelí ako raketa? V skutočnosti je to všetko tak trochu inak. Kofeín nám žiadnu energiu nedodá, len si s nami zahrá chemické škrupiny a pekne nás podfúkne. Poďme sa teda spoločne pozrieť, čo sa to vlastne s námi po kofeínovej dávke deje. Pokračovať
|