Rýchla ryba na ajowane

 Rýchla ryba na ajowane
 

Ajowan patrí ku koreniu, ktoré je v našich kuchyniach takmer neznáme, aj keď prvé zmienky o ňom na území Európy nájdeme už v polovici 16. storočia. Domovinou ajowanu je India, Stredný východ a severná Afrika.

Jeho chuť je horkastá a štipľavá, pripomínajúca aníz alebo oregano. Jeho vôňa sa podobá tymiánu, ale je omnoho intenzívnejšia. pečiva alebo chleba, ale prvé husle hrá vo vegetariánskej kuchyni pri ochutení zeleniny, ryže, strukovín aj zemiakov. Intenzívna vôňa a chuť z pomletých semienok ajwanu veľmi rýchlo vyprchá, takže odporúčame mlieť korenie až tesne pred použitím a do pokrmov ich pridávať v záverečnej fáze varenia.

Ajowan je korenie, ktoré zachráni každé nevýrazné jedlo a dodá mu príjemnú orientálnu chuť. Nebojte sa teda experimentovať, zaradiť ajowan do svojho jedálnička ak rýchlemu nedeľnému obedu si pripraviť napríklad morskú rybu na ajowane.

Halibut na ajowane

Čo budeme potrebovať na prípravu 4 porcií?

  • 4 porcie morskej ryby, napr. filet z halibuta alebo morského vlka
  • 2 polievkové lyžice mletého koriandra
  • 1 polievková lyžica mletej kurkumy
  • 1 polievková lyžica mletého zázvoru
  • 1 polievková lyžica mletého cesnaku
  • ½ polievkové lyžice mletého chilli
  • ½ polievkové lyžice podrveného ajowane
  • ½ polievkové lyžice soli
  • 4 polievkové lyžice oleja
  • 4 polievkové lyžice múky
  • citrónovú šťavu


Ako na to

Všetky korenie zmiešame s polievkovou lyžicou oleja a zmesou dôkladne potrieme ryby. Zostávajúci olej rozpálime na panvici na stredne vysokú teplotu. Múkou poprášime ryby po oboch stranách a vložíme ich na panvicu. Mierne znížime teplotu a vyprážame každú stranu ryby približne 3 - 4 minúty, kým sa nevytvorí chrumkavá krustička.

Pri podávaní môžeme ryby mierne pokvapkať citrónovou šťavou.