Bylinkové maslo nepatrí len na bagetu. Práve naopak – na grile aj v rúre s mäsom robí doslova zázraky. Či už pripravujete kuracie stehná na nedeľu, bravčovú pečienku na rodinnú oslavu alebo rezne na rýchly obed, s voňavým maslom plným byliniek bude mať jedlo vždy šťavu aj chuť.
Kurča s bylinkovým maslom a citrónom
Kurča má tú výhodu, že si rozumie takmer s každým korením, ale bylinkové maslo ho posunie ešte ďalej. Skúste maslo s trochou citrónovej šťavy, štipkou soli a zmesou Kurča na bylinkách – krásne prevonia mäso a dodá mu jemnú, sviežu chuť.
Klasikou sú napríklad stehná s maslom pod kožou. Do malého množstva masla vmiešame korenie, natrieme pod kožu a dáme piecť na 180 °C. Keď sa maslo pomaly rozpúšťa, presiakne mäso a výsledkom je šťavnaté a voňavé kurča, ktoré už netreba ďalej dochucovať.
Grilované mäso s bylinkovým maslom? Áno, prosím!
Na steaky alebo krkovičku z grilu používame trochu výraznejšie maslo – s korením Texas alebo Carioca. Texas má jemne drsnejšiu a ostrejšiu chuť, Carioca je voňavá, s nádychom cesnaku a pikantnosťou ancho chilli papričiek. Stačí dať plátok ochuteného masla na hotové mäso na tanieri, nechať rozpustiť – a nebudete chcieť inak.
Skvele funguje aj grilovacia bylinková zmes – univerzálna a jemnejšia, vhodná aj do masla, ktoré potom používame napríklad na kukuricu grilovanú so slaninou. Maslo s touto zmesou sa do kukurice krásne vsiakne a pri zapekaní vytvorí voňavý kabátik.
Maslo do mletého mäsa alebo dovnútra rezňa?
Áno, aj to sa dá. Ak pripravujete domácu fašírku alebo rezne z mletého mäsa, zmiešajte ho s trochou bylinkového masla. Udrží šťavnatosť a pridá skvelú chuť. Výborne sa k tomu hodí zmes Kurča na bylinkách alebo Grilovacie bylinky – obe fungujú výborne nielen na povrchu, ale aj vo vnútri.
A ak pripravujete jedlo pre deti, máme aj Grilovacie korenie pre deti – jemné a nepálivé. Zmiešané s maslom a natreté napríklad na kuracie kúsky alebo kukuricu poteší aj tých najmenších stravníkov.
Pripravte si bylinkové maslo do zásoby
Maslo si pokojne pripravte vopred, vytvarujte do valčeka, zabaľte do fólie a nechajte v chladničke alebo zamrazte. Na grilovačku potom len vytiahnete plátky, pridáte na mäso alebo kukuricu a je hotovo.