Domáce barbecue omáčky

 Domáce barbecue omáčky
 

Radi grilujete? Tak to by ste rozhodne mali vyskúšať vyrobiť si vlastnú domácu barbecue omáčku. Je to vážne jednoduché a počkajte na tie obdivné pohľady a potlesk, až sa pochválite, že túto vynikajúcu omáčku ste si robili sami!

Domáca BBQ omáčka má veľa výhod. Jednak viete, čo do nej dávate. Takže žiadne éčka, zahusťovadlá, škroby, konzervanty – len čisté a kvalitné ingrediencie. Navyše si pripravíte presne toľko omáčky, koľko potrebujete, takže nemusíte vyhadzovať polovicu nespotrebovanej fľaše. A čo je najlepšie, môžete experimentovať s chuťami a vytvoriť si omáčok hneď niekoľko as rodinou alebo kamarátmi ochutnávať a hodnotiť.

Ako som už povedal, príprava vlastnej originálnej domácej BBQ omáčky je naozaj jednoduchá, takže rýchlo do toho:

Recept na domáce barbecue omáčku

Čo budeme potrebovať:

  • 1 a 1 šálke kečupu
  • 1 šálky jablčného octu
  • 1 vody
  • 1 a 1 šálky trstinovej cukru
  • 1 polievková lyžica Worcesterové omáčky
  • 2 polievkové lyžice mletého semienka horčice
  • 2 čajové lyžičky sladké papriky
  • 1 čajová lyžička cesnaku
  • 1 čajová lyžička cibuľa
  • chilli alebo korenie podľa toho, ako veľmi pálivú omáčku chcete

Ako na to:

V malom hrnci zmiešajte všetky ingrediencie a priveďte ich do varu. Varte na miernom ohni asi 10 minút a priebežne miešajte, aby sa chute krásne prepojili a nevznikli žiadne hrudky. Pokiaľ je konzistencia príliš hustá, priebežne prilejte trošku vody.

A je to! Vaša vlastná barbecue omáčka je pripravená. Verte, že akonáhle raz ochutnáte domáci variant, už sa nikdy nevrátite k priemyselným omáčkam.

Aké ďalšie korenie môžete pridať do BBQ omáčky

Tento recept je klasika a až si vyskúšate, ako je príprava omáčky jednoduchá a zistíte, že výsledok je úplne vynikajúci, určite budete chcieť nabudúce vyskúšať nové chute a experimentovať s rôznymi ingredienciami. Takže aké ďalšie korenie teda môžeme do barbecue omáčky pridať?

  • Čierne korenie – Jemná pálivosť, ktorá zvýrazní ostatné chute.
  • Chilli prášok – Môže byť jemný alebo veľmi pálivý, podľa vašej preferencie. Varianty ako Kashmiri, jalapeño, habanero alebo Carolina Reaper dodajú rôzne úrovne pálivosti.
  • Rímska rasca – Pridáva jemnú, zemitú chuť.
  • Koriander (mletý) – Dodáva citrusovú a jemne sladkú chuť.
  • Škorica – Malé množstvo môže pridať sladký, teplý podtón.
  • Klinček – Použitie v malom množstve pridá hlboký, korenený nádych.
  • Nové korenie – Dodáva kombináciu chuťou škorice, klinčekov a muškátového orieška.
  • Muškátový oriešok – Pridáva jemnú, sladkú a orechovú chuť.
  • Zázvor – Pridáva sviežu, korenenú a trochu pálivú chuť.
  • Chilli chipotle – Dodávajú hlbokú dymovú a mierne pálivú chuť.
  • Fenykl – Malé množstvo dodáva sladkú, anízovú chuť.
  • Melasa – Pridáva bohatú, tmavú sladkosť.
  • Med alebo javorový sirup – Prírodné sladidlo, ktoré dodá jemnú, kvetinovú sladkosť.

Skladovanie domácej barbecue omáčky

Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že domáce barbecue omáčky málokedy na grilovačke vydržia dlhšie ako dve hodiny, než po nich zostanú len prázdne mištičky. Pokiaľ vám ale predsa len nejaká tá omáčka zostane, môžete ju uchovať v chladničke až dva týždne. A ak si ju chcete uskladniť na dlhší čas, prelejte omáčku do vrecka a dajte zamraziť. V mrazničke vám vydrží pokojne až tri mesiace.

Použitie barbecue omáčky

Svoju božskú BBQ omáčku môžete použiť na tisíc spôsobov. Klasická barbecue omáčka sa samozrejme najčastejšie používa ako marináda na mäso. Môžete s ňou potrieť kuracie krídielka, bravčové rebierka, hovädzie steaky, proste čo si len spomeniete. Stačí mäso dôkladne namazať zo všetkých strán, nechať chvíľu oddýchnuť a potom šup s ním na gril alebo do rúry. Výsledok? Mäso s božskou, karamelizovanou krustičkou, ktorú všetci milujú.

Ale to samozrejme nie je jediný spôsob, ako omáčku môžete použiť. Barbecue omáčka je skvelá aj ako dip. Predstavte si to: horúce hranolčeky, pečené zemiaky, alebo napríklad grilovaná zelenina ak tomu miska plná barbecue omáčky. A prečo vlastne iba jedna? Pustite svoju fantáziu na divoký večierok chuťou a pripravte si napríklad päť alebo desať rôznych omáčok a užite si skvelú zábavu s ochutnávaním.

A čo tak použiť BBQ omáčku ako základ pre domáci barbecue pizzu? Zabudnite na klasický paradajkový základ a namiesto neho použite svoju vlastnú BBQ omáčku. O tejto pizze si budú legendy rozprávať ešte vaše vnúčatá. Ako už ale názov "barbecue" napovedá, táto omáčka je doma na americkom kontinente, takže jej nerozlučným kamarátom je samozrejme aj hamburger. Vezmite si teda nejakú strakatú košeľu, na ktorej nie sú veľmi vidieť fľaky od červenej omáčky, as chuťou sa zahryznite do domáceho šťavnatého hamburgera s vašou originálnou BBQ omáčkou.

 

V nekonečnom prúde nápadov na použitie tejto omáčky rozhodne nemôže chýbať ani chrumkavo rozpečená bageta s kúskami kuracieho alebo hovädzieho mäsa, ktoré sa kúria v tejto báječnej omáčke.

A ak máte radi experimenty, skúste pridať trochu BBQ omáčky do fazule alebo miešaných vajíčok. Skrátka, môžem vám zaručiť, že si svoje domáce omáčky tak zamilujete, že sa ich budete pokúšať napchať aj do narodeninovej torty. Tak smelo do toho a užite si úžasnú chuťovú jazdu!

Honza Schneedorfer
Kráľovstvo chuti