Keď sa povie paprika, tak sa snáď všetkým vybaví Maďarsko. Recept na maďarský guláš sme pre vás prichystali na inom mieste a tentoraz si uvaríme iné tradičné maďarské jedlo - Halászlé, alebo rybiu polievku (halász - ryba, léves - polievka).
Základom tejto polievky je kapor, sumec alebo zubáč. S touto špecialitou sa to má totiž obdobne, ako s našou vianočnou rybacou polievkou. Čo rodina a kraj, to iná príprava a receptúra. Pokiaľ je teda napr. manžel od inej rieky, môžu vznikať obdobné spory o receptúry ako u nás ("ale mamička tam vždy dávala ikry...").
Aby sme nemuseli tápať ako na správnej Halászlé, požiadali sme našu kamarátku Kláru od Dunaja, aby nám svoj recept prezradila. Vraj existujú rôzne druhy receptov podľa maďarských riek, ktoré sa zhodujú iba v základných surovinách – sladkovodné ryby, cibuľa, paprika. Krajové prísady sú potom čerstvá paprika, paradajka, zemiaky, feferónka, restovaná cibuľa, koreňová zelenina, slanina, masť alebo zelená paprika.
Na varenie budete potrebovať trpezlivosť, ktorá je v priamom rozpore s náturou temperamentných Maďarov. Je ale možné, že pri príprave podupávajú v rytme čiaráša alebo Red Hot Chili Peppers.
Dunajská varianta Halászlé so zemiakmi
U Tisy sa varí číra, na juhu s rezancami.
Čo budeme potrebovať:
Rybie hlavy 2 hodiny varíme, najlepšie deň vopred, scedíme a získame tak nezakalený rybí vývar. Na masti pripravíme lečo: nakrájanú cibuľu, papriky, paradajky, dve lyžice červené sladkej maďarskej papriky, korenie a soľ a zalejeme trochou vývaru, aby zelenina zmäkla a dala sa prepasírovať. Pridáme zvyšok vývaru a na kocky nakrájané zemiaky.
Ak chceme polievku zahustenú, rybie hlavy oberieme, mäso roztlačíme alebo rozmixujeme a pridáme do polievky. Pri čírom variante pridáme kúsky kapra a varíme 15 minút, aby sa mäso nerozpadlo. Najlepšie je zo sumca. Aj tu však platí, že správne by vývar mal vzniknúť z dlhého (až päť 5 hodín) varenia 6-tich druhov malých rybiek.
Jó étvágyat!