Tajomstvo maďarského kotlíka

 Tajomstvo maďarského kotlíka
 

Maďarskom sme tento mesiac začínali a keď ide o papriku, tak tam zákonite aj musíme skončiť. A ako inak, než nad kotlíkom plným lahodného hovädzieho gulášu. Naša kamarátka Klára nám o histórii maďarského kotlíka napísala krásne rozprávanie:

A aký klobúk vlastne nosí „gulyás“?

Že neviete? No, predsa veľký okrúhly čierny plstený. Pretože „gulyás“ (čítaj gujah) je vlastne pastier – skoták, ktorý kedysi na širokej puste pásol dobytok, v ruke mal dlhú palicu a okolo neho pobehoval jeho priateľ a pomocník, pastiersky pes. A „gulyás“ vo svojom kotlíku – z toho mála, čo mal – varil polievku.

Guláš je teda v maďarskej kuchyni polievka z hovädzieho mäsa krásne červenej farby vďaka všadeprítomnej paprike. Vždy so zemiakmi a drobením a občas s koreňovou zeleninou.

Gulášová polievka sa robí (takmer!) rovnako ako u nás s tým rozdielom, že papriku nasypete už na osmaženú cibuľku. Pozor, ak sa paprika spáli, zhorkne! Potom pridáte na kocky nakrájané šťavnaté hovädzie mäso a dusíte do polo mäkka. Vodu alebo lepšie hovädzí vývar pridávajte podľa potreby - ani veľmi ani málo. Potom pridajte zemiaky, paradajky, zelenú papriku a duste ich spolu s mäsom. A až je mäso takmer mäkké, prisypte drobenie a dolejte toľko vody alebo vývaru, koľko polievky chcete mať. Z korenia budete potrebovať papriku (tú jasne červenú, maďarskú!) soľ, cesnak a rascu. Ostatní je na vás.

Ešte k tomu drobenie, aby váš guláš bol naozaj tradičný a maďarský: z múky a jedného vajíčka so štipkou soli uhnete cesto. A z toho cesta palcom a ukazovákom vyžmolte malé guličky. Ako perličky. V polievke sa uvarí počas 10 minút.

A pri varení a vychutnávaní polievky myslite napríklad na široké pláne maďarskej pusty a "gulyáse" s uhrančivými očami :-).

Jó étvágyat!

Ingrediencie na pravý maďarský hovädzí guláš

1 kg hovädzieho mäsa
80 g bravčovej masti
300 g cibule
20 g červenej papriky
soľ, rasca, cesnak
1 kg zemiakov
140 g zelenej papriky, 60 g paradajok
drobenie (perličky)