Chili con carne je bezpochyby jedno z najslávnejších texasko-mexických jedál. Najstaršia legenda o Chili con carne dokonca siaha až na začiatok 17. storočia, kedy sa vraj španielskej mníške zjavil na tento pokrm recept a pretože išlo o veľmi jednoduché a lacné jedlo, našlo si rýchlo svoje miesto ako medzi chudobnými, tak aj na väzenských a vojenských jedálničkoch.
Chili con carne španielsky znamená chilli s mäsom a pôvodne sa skutočne jednalo len o zmes mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa s chilli papričkami. Ďalšie ingrediencie si do jedla začali pridávať až európski prisťahovalci, ktorí ťažko znášali pôvodnú pekelnú verziu. Okrem masového variantu si môžeme pripraviť aj vegetariánsku, ktorej sa hovorí Chili sin carne alebo chilli bez mäsa.
Či už dáte prednosť variantu s mäsom alebo bez, rozhodne nezabudnite na záver pridať pár kociek horkej čokolády, ktoré dodajú vášmu nedeľnému obedu dokonalú chuť.
A malá poznámka na záver: správne sa v španielčine názov tohto jedla píše „chili con carne“, teda chili s jedným l. Na Slovensku aj v Čechách je ale skôr rozšírený variant z britskej angličtiny s dvoma l.
Recept pre 4 osoby:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 3 konzervy červených fazule
- 0,5 l hovädzieho vývaru
- konzervované paradajky
- paradajkový pretlak
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- červená paprika
- 2 polievkové lyžice zmesi korenia Chili con carne
- oregano
- soľ, cukor
- 4 kocky horkej čokolády
Pokrájame cibuľu na väčšiu 0,5 cm kocky, dáme restovať na panvicu s rozpáleným olejom po dobu cca. 5 min. Pridáme asi na centimeter pokrájanú papriku, cesnak a 2 polievkové lyžice zmesi korenia Chili con Carne. Všetko dôkladne miešame opäť asi 5 min. a dbáme, aby sa nám cesnak neprichytil a aby sa všetky ingrediencie pekne spojili. Pridáme mleté mäso, ktoré od seba oddelíme tak, aby sa nedusilo, ale pekne rovnomerne opražilo do chrumkava.
Na rade je omáčka: do panvice prilejeme hovädzí vývar, konzervované paradajky, paradajkový pretlak, oregano, jednu polievkovú lyžicu soli a jednu cukru. Všetko dusíme na miernom plameni približne pol hodiny. Občas zmes premiešame a dávame pozor, aby sa nám šťava nevyparila. Pokiaľ je vývar príliš hustý, pridáme dve lyžice vody. Správne Chili con Carne musia byť šťavnaté a podusené.
Na záver prisypeme scedené fazule, premiešame a ešte 10 minút povaríme. Do hotovej zmesi pridajte rozpustiť 4 kocky horkej čokolády a premiešajte.