Nasledujúci recept je od našej milej pani zákazníčky, ktorej veľmi ďakujeme!
Tohtoročná Veľká noc som sa rozhodla trochu experimentovať a okrem klasického baránka som si vymyslela slanú tortu. Pretože príde veľká časť našej rodiny zo Slovenska, tak nechcem nechať nič na náhodu a radšej som svoj výmysel vyskúšala už tento víkend. Ak budete môj recept skúšať, tak budem veľmi rada, keď mi napíšete ako vám to chutilo.
Cesto na bábovku asi nemusím popisovať. Ja ju pripravujem z týchto surovín:
- hrnček celozrnnej ražnej múky
- pol hrnčeka cirokovej múky
- pol hrnčeka kefíru
- pol vrecúška kypriaceho prášku na pečenie
- štipku soli
- dve vajcia
- lyžica sadla
Na slanú tortu som ďalej potrebovala:
- pol hrnčeka červenej kyslej kapusty
- jedna červená cibuľa
- nastrúhané dva strúčiky cesnaku
- anglickú slaninu
- dve lyžičky kurkumy
- štipku hrubo mletého čierneho korenia
- štipku drveného chilli
- dva centimetre balkánskeho syra nadrobiť
- plátkový syr na „polevu“
- našľahaný tvaroh na ozdobu
- pretlak ako čerešnice
Utrela som cesto ako na bábovku a zahrala si na psíka a mačičku. Pridala som korenie a poriadne zamiešala, aby bolo krásne žlté. Potom som kapustu trošku nasekala, aby sa lepšie zapracovala a pridala som nakrájanú slaninu. Pekla som v tortovej forme cca 30 minút a pred dopečením som obložila plátkovým syrom. Chladnúcu tortu som ozdobila našľahaným tvarohom. Nabudúce do neho pridám pažítku. A ako čerešničky prišiel pretlak.
Marie Kořínková