Tipy na najlepšie marinády na kuracie mäso

Kura je taký nenápadný hrdina kuchyne. Vždy je po ruke, nikto ho neodmietne a keď mu venujete trochu pozornosti a starostlivosti, odmení sa vám tým najlepším, čo vie: šťavnatým mäsom, vôňou a chuťou, ktorá môže byť zakaždým iná. Kuracie mäso ochotne nasáva chute, prispôsobí sa a keď mu trochu pomôžete, dokáže byť nezabudnuteľné.

A práve v tom spočíva čaro marinády. Človek by povedal, že je to len zmes oleja a korenia a netreba z toho robiť vedu. A je to pravda. Žiadna veda to naozaj nie je, je to skôr taký malý obrad. Tichý rozhovor medzi kuchárom a mäsom. "Chceš byť jemné? Tak tu máš jogurt a tymian. A čo niečo ostrejšie? Neboj sa, trocha chilli a korenia ti dodá božskú silu."

Áno, domáca marináda na kura nie je nič komplikované. Vlastne je to jeden z najjednoduchších spôsobov, ako dostať chuť do mäsa. A keď ho potom dáte do rúry, na gril alebo panvicu, tá chuť ho premení na skutočný gastronomický románik. Bez marinády je kuracie mäso ako príbeh bez pointy. Na niečo čakáme a ono to neprichádza. Takže už na nič nečakajte a dajte svojmu kuriatku na stole hlavnú rolu, o ktorej sa budú rozprávať legendy.

Akú marinádu na kura vybrať?

Tu začína tá pravá radosť. Aj úplne jednoduchá marináda na mäso môže chutiť zakaždým inak. Niekedy má štýl klasického barbecue, inokedy vonia po Indii a niekedy je tak jemná, že sa hodí aj pre deti. Na kura môžeme pripraviť marinádu olejovú, alebo zvoliť jogurtovú či napríklad exotickú so sójovou omáčkou. A keďže v marináde má hlavné slovo korenie, poďme sa naň pozrieť trochu podrobnejšie.

Marináda na kura

Aké korenie sa hodí na kuracie mäso?

Každý kuchár má svoje triky. Niekto nedá dopustiť na cesnak a majorán, iný na kurkumu s koriandrom. Ale keď príde reč na marinovanie kuracieho mäsa, najdôležitejšie je nájsť chuť, ktorá vás baví. Niečo, čo vonia ešte skôr, než otvoríte rúru. Niečo, čo premení obyčajné stehno na voňavý obed, ktorý vám budú závidieť aj hostia z neďalekej reštaurácie.

A práve preto sme pre vás pripravili výber toho najlepšieho korenia, ktoré sa na marinovanie kuracieho mäsa skvele hodí. Od jemného bylinkového grilovacieho korenia, cez pikantné barbecue až po exotické kari, ktoré vás prenesú do uličiek Bangkoku alebo na pláže Maurícia.

Každé z týchto korení má niečo do seba. Niektoré v sebe nesú dymový tón, iné citrusový závan alebo sladkosť medu. Všetky však majú jedno spoločné – hodia sa k hydinovému mäsu ako uliate.

Klasické grilovacie korenie
Keď nie je čas, marináda na grilované kura často zachráni rodinnú večeru. Vďaka tradičnej kombinácii korenia dostane grilované kuriatko nielen dokonale vyváženú chuť, ale aj krásnu farbu. Stačí grilovacie korenie premiešať s olejom, potrieť mäso alebo zeleninu a za chvíľu máte pripravené na gril.

Barbecue Hot Wings
Na kuracie krídelká absolútna legenda. Špeciálne namiešaná zmes korenia spája dokonalú pálivosť chilli s výraznou chuťou korenia, cibule a cesnaku s jemnou a plnou chuťou papriky.

Kari korenie
Kari zmesí existuje nespočetné množstvo. Od jemného detského kari, cez ostrejšie indické, až po diabolské thajské. Typické ingrediencie sú kurkuma, rímska rasca, koriander, zázvor alebo chilli. Kari sa skvele hodí do marinády s jogurtom alebo kokosovým mliekom.

Piri-Piri
Slávna zmes korenia na portugalské kura Piri-Piri si o marinádu vyslovene pýta. Ostré chilli papričky, cesnak, paprika a kerblík robia z kuraťa pecku. Funguje najlepšie s olejom a kvapkou citrónu.

Bavorské BBQ kuriatko
Kombinácia sladkých, ovocných a jemne pikantných chutí s príjemným citrusovým záverom sadne ako uliata ku grilovanému mäsu a vychladenému pollitru skvelého piva.

Shichimi Togarashi
Exotické japonské korenie s mandarínkovou kôrou, zázvorom, sezamom a morskými riasami. Svieže, ostré a originálne. Ideálne so sójovou omáčkou na rýchlu ázijskú marinádu.

Cajunské korenie
Toto korenie stelesňuje bohatú históriu a kulinárske umenie, ktoré môžete objaviť v Louisiane a Texase v Spojených štátoch. Spojenie viacerých druhov chilli papričiek a korenia s bylinkami prináša fantastické chute na grilované krídelká.

Kura na bylinkách
Ak však túžite skôr po jemných chutiach bez ostrých tónov, siahnite po tejto príjemnej kombinácii rozmarínu, bazalky a ďalšieho korenia. Je ideálna na jednoduchú marinádu na pečené alebo grilované kuracie prsia aj stehná.

Exotická mágia
Táto unikátna zmes korenia spája sladkosť jahodového a mangového prášku, jemnú korenistosť cesnaku a pálivosť chilli. Dymová soľ potom dodá jemný, údený tón, zatiaľ čo mäta a pomarančová kôra prinesú kuraciemu mäsu svieži šmrnc.

Parížske korenie
Zmes troch druhov korenia, papriky, koriandra a pískavice prinesie do vašej kuchyne poriadnu dávku chutí inšpirovaných francúzskou kuchyňou, ktorá nie je len o pálivosti, ale jedlu dodá intenzívnu a plnú chuť.

Adžika
Toto tradičné korenie gruzínskej kuchyne v sebe spája výraznú paprikovú chuť, aromatické bylinky a jemnú pikantnosť. Stačí zmiešať s olivovým olejom a trochou citrónovej šťavy.

Chakalaka
Africká zmes korenia s paradajkami, cibuľou, paprikou a cesnakom. Jemná pikantnosť a zeleninový základ robia z tejto zmesi skvelú voľbu na marinádu na kuracie stehná alebo napríklad kuracie špízy.

Korenie už máme vybrané a teraz si teda poďme prejsť recepty na jednoduché a obľúbené marinády:

Pozn.: množstvo ingrediencií v receptoch je na cca 500 g kuracieho mäsa.

Základná olejová marináda na kura

Hľadáte rýchlu marinádu na kuracie mäso, ktorú zvládnete za dve minúty? Olejová marináda je ten najjednoduchší spôsob, ako dodať mäsu chuť, šťavnatosť a vôňu. Funguje výborne s akýmkoľvek kuracím mäsom – prsia, stehná, krídelká aj špízy. A čo je najlepšie? Môžete ju pripraviť s akoukoľvek koreniacou zmesou podľa chuti.

Čo budete potrebovať:

  • 2 lyžice oleja (repkový, slnečnicový alebo olivový)
  • 1–2 lyžice obľúbenej koreniacej zmesi
  • 1 lyžica citrónovej šťavy alebo jablčného octu
  • voliteľne lyžička medu alebo cukru na zjemnenie chuti

Ako na to:

V miske zmiešajte všetky suroviny a vzniknutou zmesou potrite mäso zo všetkých strán. Nechajte odpočívať minimálne 3 hodiny v chladničke, ideálne však cez noc. Pred úpravou mäso vyberte z chladničky aspoň 30 minút vopred, aby sa zohrialo na izbovú teplotu. Potom už len pečte, grilujte alebo opečte na panvici – výsledkom bude krásne ochutené, šťavnaté a voňavé kura.

Kura v jogurtovej marináde

Základná jogurtová marináda na kuracie mäso

Jogurtová marináda je tajná zbraň všetkých, ktorí chcú kura naozaj jemné a šťavnaté. Jogurt totiž mäso nielen ochutí, ale zároveň ho krásne zmäkčí. Navyše jogurt príjemne zjemňuje ostré chute chilli, takže sa jogurtová marináda výborne hodí k pikantným a exotickým receptom. Ideálna pre stehná, paličky aj rezne.

Čo budete potrebovať:

  • 250 g bieleho jogurtu (ideálne gréckeho alebo smotanového)
  • 1–2 lyžice obľúbenej koreniacej zmesi
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Ako na to:

V miske zmiešajte jogurt s korením a citrónovou šťavou. Mäso potrite marinádou a nechajte odležať v chladničke aspoň 3–4 hodiny, ideálne cez noc. Pred grilovaním môžete prebytočnú marinádu jemne zotrieť. Hodí sa na pečenie, dusenie aj pomalé restovanie.

Hľadáte ďalšiu inšpiráciu pre jogurtové marinády? Pozrite si náš článok Jogurtové marinády stokrát inak.

Kuracia marináda so sójovou omáčkou

Základná sójová marináda na kuracie mäso

Jemne slaná, trochu nasladlá, so štipkou umami a výraznou arómou. Marináda so sójovou omáčkou dodá kuraciemu mäsu exotickú šťavu a hĺbku. Výborne funguje s ázijským korením.

Čo budete potrebovať:

  • ¼ šálky sójovej omáčky
  • 1 lyžica sezamového alebo neutrálneho oleja (repkový, slnečnicový)
  • 1–2 lyžice zmesi korenia
  • 2 lyžice medu alebo trstinového cukru

Ako na to:

Zmiešajte všetky suroviny v miske a do hotovej marinády naložte mäso. Nechajte odležať minimálne 2–3 hodiny v chladničke, pokojne aj cez noc. Marináda krásne prenikne do mäsa a pri restovaní alebo pečení vytvorí jemne lepkavú glazúru. Skvelé je kura pred koncom ľahko podliať trochou vývaru alebo kokosového mlieka.

Tip: Ak chcete naozaj autentickú chuť, pridajte do marinády kvapku rybacej omáčky. Skvele sa hodí na krídelká, stehná aj nakrájané rezance do panvice wok. A ako príloha? Ryža je stávka na istotu. Mimochodom, k nej máme samozrejme tiež kopec korenia!

A na záver ešte kvapka inšpirácie…

Marinády majú jednu úžasnú vlastnosť – dokážu z obyčajného kuraťa urobiť malý zázrak. Trochu korenia, trochu času, trocha starostlivosti. A netreba sa báť experimentov. Raz to môže byť jogurt, inokedy sójovka, niekedy len olej s bylinkami. Každý má svoj štýl a každá chvíľa si zaslúži svoju jedinečnú chuť.

A ak si chcete tú kuraciu parádu ešte viac vyšperkovať, pozrite si tipy na domáce barbecue omáčky. Pretože dobre naložené kura s vlastnou omáčkou? To už nie je len večera, to je zábava.